Nejmladší český zvonař pracuje na nových zvonech pro kostel v Nedvědicích

20. listopad 2016

Dva nové zvony budou znít z věže kostela svatého Mikuláše v Nedvědicích u Soběslavi. Na jejich výrobě pracuje ve své dílně v Myslkovicích na Táborsku jihočeský zvonař Michal Votruba.

Nejkratší, ale zároveň i nejdůležitější a nejdramatičtější je fáze, kdy nastává vlastní odlévání zvonů. Skvěle secvičený tým, kterému velí Michal Votruba, vyzdvihává z pece doruda rozžhavenou nádobu, ve které je 180 kilogramů roztaveného bronzu. V dílně panuje napětí, protože během této chvíle se rozhoduje o tom, zda se dílo podaří.

Roztavený kov proteče do formy malým otvorem za necelou minutu. „Vyndali jsme 180 kilogramů roztavené zvonoviny z pece, nalili do připravené formy, 150 kilo tam bylo nalito během chvilky, zbylo nám něco přes dvacet kilo. Zbytek teď musíme zvážit a přepočítat tak, abychom zase měli v kelímku stejné složení zvonoviny na druhý zvon, který už je menší,“ popisuje zvonař.

Jeho slovům pozorně naslouchá i Martina Koubová, která se na odlévání zvonu přijela podívat společně s dalšími obyvateli Nedvědic. „Pro mě je to úžasné. Poprvé v životě jsem to viděla v reálu a jsem z toho uchvácená, je to nádherné,“ komentovala.

Ve formě kov pomalu chladne a potom tuhne. „Jakmile ztuhne celý, tak bude chladnout a to chladnutí bude trvat kolem třech dnů,“ vysvětluje Michal Votruba.

Nové zvony se v Nedvědicích poprvé rozezní 10. června příštího roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio