Nejlepší smažený květák ve vinném těstíčku podle moderátora Patrika Rozehnala

Máte rádi smažený květák? Zkuste ho obalit ho nikoliv v trojobalu, ale ve vinném těstíčku, jak to dělá moderátor Pochoutkového roku Patrik Rozehnal. Květák je jemný a hodí se k němu i česnekový dip.

Patrik Rozehnal v dobré náladě
Ingredience
  • 1 středně velký květák
  • 2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 100 ml bílého vína
  • 250–300 g hladké mouky
  • špetka mletého bílého pepře
  • může být špetka strouhaného muškátového oříšku
  • olej na smažení
  •  
  •  
  • Na tvarohový dip:
  • 100 g tvarohu z vaničky
  • 80 g zakysané smetany
  • 1 citron
  • 1 větší stroužek česneku
  • špetka soli
  • špetka bílého pepře
  • 30 g parmezánu nebo vyzrálé goudy

Postup

Květák zbavíme přebytečných listů a dáme vařit do vroucí vody se lžičkou soli. Vaříme jen do poloměkka, protože se pak květák bude ještě smažit. Uvařený květák vyndáme a necháme lehce zchladnout.

Mezitím si připravíme vinné těstíčko. Do mísy rozklepneme dvě vejce, ochutíme lžičkou soli a špetkou strouhaného muškátového oříšku a rozšleháme. Pak přilijeme mléko a bílé víno a vše znovu rozšleháme.

Nakonec postupně přisypáváme mouku a zašleháváme ji do těstíčka. Měli bychom docílit konzistence asi jako na lívance nebo palačinky.

Zchladlý květák rozebereme na jednotlivé růžičky a ty ponoříme do těstíčka. Důkladně je obalíme, aby se těstíčko dostalo i dovnitř. Pak pomocí vidličky květák vyjmeme a okapeme přebytečné těstíčko.

Smažíme ihned v rozpáleném oleji. Květák musí být celý ponořený, aby se usmažil dozlatova. Pak necháme jednotlivé kousky okapat na ubrousku.

Podáváme s vařenými brambory a česnekovým dipem, který si připravíme smícháním tvarohu, zakysané smetany, citronové šťávy, mletého bílého pepře, strouhaného parmezánu a česneku utřeného se solí. Na závěr můžeme ještě vmíchat nastrouhanou kůru z citronu.

Smažený květák ve vinném těstíčku

Patrik Rozehnal

Je to jedno z jeho nejoblíbenějších jídel z dětství. Miluje ho i studený a nemusí k němu mít ani vařené brambory, které se ke květáku nejčastěji servírují. Recept na tento pokrm a spoustu dalších zajímavých jídel najdete i v kuchařce Pochoutky z chaloupky, kterou vydal Radioservis.

Patrik Rozehnal v dobré náladě