Nejhorší ze všech regionů. Na Zlínsku a Olomoucku našli chyby v devatenácti EU projektech za 100 milionů

17. leden 2018 06:50

Vedení Zlínské kraje ale zatím nechce zveřejňovat, kterých projektů se hrozba vyjmutí z podpory Evropské unie týká. Jde třeba o peníze na cyklostezky a cestovní ruch

Evropští auditoři zjistili ve Zlínském a Olomouckém kraji nesrovnalosti za sto milionů korun. Jedná se o devatenáct projektů Regionálního operačního programu Střední Morava.

Je to téměř polovina všech projektů v celé České republice, které minulý týden navrhlo Ministerstvo financí k vynětí z evropského financování.

Seznam projektů ale zatím není nutné zveřejňovat, řekl dnes hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek z KDU-ČSL.

„Proč by kraj měl probírat projekty, které s ním nesouvisí jenom, že byly alokovány tady v tomto kraji anebo dokonce v Olomouckém kraji. Pokud tam to podezření ani není, tak proč bychom v tom veřejném prostoru o tom měli diskutovat. Jsou to administrativní záležitosti a administrativní pochybení,“ řekl Čunek.

Ředitel Úřadu regionální rady Ivan Matulík Českému rozhlasu písemně sdělil, že u tří projektů existuje podezření na spáchání trestného činu. U dalších se jedná o administrativní chyby. Do kterého z krajů připadají, neupřesnil.

V Regionálním operačním programu Střední Morava (kraj Olomoucký, Zlínský) je navrženo 19 projektů k vyjmutí.

15 projektů (dotace cca 2,4 milionu EUR) je podezřelých z porušení pravidel při zadávání veřejných zakázek. Z toho se jedná o jeden projekt cyklostezky, dva projekty infrastruktury cestovního ruchu a 12 projektů technické pomoci.

3 projekty (dotace cca 0,8 milionu EUR) čelí podezření ze spáchání trestného činu v souvislosti s realizací podpořeného projektu. Z toho se jedná o dva projekty infrastruktury pro vzdělávání a jeden projekt infrastruktury cestovního ruchu.

U jednoho projektu (dotace cca 0,5 milionu EUR) je podezření na nezajištění udržitelnosti projektu v návaznosti na probíhající správní řízení v souvislosti s povolením stavby u cyklostezky.

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek

Související