Nehody a spadlé stromy. Nejvíc se bouralo na Zlínsku, na Uherskohradišťsku jsou problémy s elektřinou

Hasiče ve Zlínském kraji zaměstnávají zásahy u dopravních nehod a stromů popadaných na komunikace.

V souvislosti se sněžením zaznamenali v regionu od nedělního večera dvacet událostí. Nejvíce - 11 - jich evidovali na Zlínsku, naopak nejméně, pouze jednu, na Kroměřížsku. Na webu krajských hasičů to uvedla jejich mluvčí Lucie Javoříková.

Popadané stromy podle ní hasiči odstraňovali například v Huslenkách a Jablůnce na Vsetínsku nebo v Kvasicích na Kroměřížsku. Ve Zlíně-Malenovicích narazil automobil do vzrostlých větví stromů, které byly ohnuté těsně nad komunikací a řidiči rozbily přední sklo u vozidla. "Hasiči zde větve pořezali a odstranili z cesty. Nehoda se obešla bez zranění. Vzhledem k počasí lze předpokládat, že obdobné výjezdy budou i v průběhu dne," uvedla Javoříková.

Policisté evidují v regionu od dnešních 5:00 zhruba deset nehod. Podle policejního mluvčího Petra Jaroše se bouralo například v Kašavě na Zlínsku, kde skončil osobní automobil na střeše, nebo na Vodní ulici ve Zlíně, kde narazilo vozidlo do svodidel. "V Uherském Hradišti došlo k nehodě dvou vozidel, jeden člověk při ní utrpěl lehčí zranění," řekl dnes dopoledne ČTK Jaroš.

Společnost E.ON zaznamenala dnes ráno a dopoledne vinou počasí ve Zlínském kraji několik poruch na vedení vysokého napětí. Potíže jsou především na Uherskohradišťsku. "Aktuálně registrujeme čtyři poruchy na vedení vysokého napětí. Dvě se podařilo od rána opravit, naopak dvě přibyly. Bez elektřiny nyní zůstává v kraji zhruba 1400 domácností, například v Ostrožské Lhotě, Ostrožské Nové Vsi, Zlámanci, Vlčnově a Lipině," řekla dnes ČTK po 11:00 mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Silnice ve Zlínském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V nižších polohách na nich po chemickém ošetření zůstává rozbředlý sníh, případně jeho zbytky. Na Vsetínsku se navíc může tvořit náledí. Vozovky ve vyšších polohách pokrývá uježděná vrstva sněhu krytá posypem, ve které jsou místy vyjeté ledové koleje.

Dohlednost snižují na některých místech regionu kromě sněhových přeháněk také mlhy. Vyplývá to z informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. Pro těžká vozidla nad 3,5 tuny zůstává nesjízdná silnice třetí třídy mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou silničáři přes zimu neudržují. Pro osobní vozidla je sjízdná pouze se řetězy.

V kraji je převážně zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se dopoledne pohybovala od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout plus dvou stupňů Celsia. Přes den bude zataženo, postupně až oblačno, místy s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Během dne dojde postupně k ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Vát bude mírný severozápadní vítr, který odpoledne zeslábne.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK

Související