Neděle: Stavět na zeleném, nebo opravit starý dům?

22. duben 2018

Někomu z nás vyhovuje byt v paneláku, jinému zase rodinný domek se zahradou. Právě bydlení ve svém s kouskem zeleného prostoru zlákalo mladé rodiny v posledních letech natolik, že se některé vesnice a okraje měst změnily k nepoznání.

Barevné domečky vyrostly jako houby po dešti, a tak je mnohdy víc života v nové zástavbě než v samotném centru. Původní staré domy jsou často poloprázdné, rozpadají se a marně čekají na nové obyvatele.

Ne každý má ale sílu, čas a peníze na náročné opravy. Nový domek, pomineme-li čas strávený se stavebním povolením a dalším papírováním, je nezřídka za půl roku připravený k nastěhování.

Co si myslíte o stále přibývajících novostavbách na okrajích měst a vesnic? Měli by se lidé raději stěhovat do prázdných starých domů? Vyplatí se opravovat chátrající stavení? Je nutné zachovávat všechny původní domy? Nebo byste byli pro jejich zbourání a nahrazení novými, které by pak nemusely ubírat z polí a luk za humny? Jak to vypadá u vás?

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.