Nedaleko Horažďovic někdo otrávil dva orly mořské. Myslí si to ochránci zvířat

20. březen 2019 07:20

Ochranáře zarmoutil nález uhynulého orla mořského u obce Mečichov nedaleko Horažďovic. Je to už druhý případ, kdy byl u Mečichova tento druh dravce nalezený mrtvý. Podle prvotních odhadů ochranářů vše nasvědčuje tomu, že byli oba chránění ptáci otráveni.

Mrtvého ptáka objevili členové záchranné stanice živočichů z Plzně, kteří se ho vydali hledat na základě informací od kolegů z Rakouska. Tento orel byl totiž telemetricky sledovaný. Tělo mrtvého orla našli u rybníku Slatinka, a právě podle polohy a zajištěných stop se domnívají, že byl orel otrávený. Nahrává tomu i fakt, že zhruba před týdnem byl v této lokalitě nalezen ještě jeden uhynulý orel mořský. A tím ten výčet nekončí, podle Karla Makoně z Dobrovolného ekologického spolku - ochrana ptactva, se v tomto katastru v lednu chytil do želez i výr velký.

Ochranáři vše nahlásili policii, která teď případy vyšetřuje. Těla ptáků byla poslána na pitvu, aby se určilo, jestli a čím byli otrávení. Karel Makoň v této souvislosti zmiňuje látku karbofuran, což je podle něj velice prudký jed a k otravě zvířete ho stačí opravdu jen nepatrné množství. Jestli to ale byla právě tato látka, to bude jasné až podle výsledků z laboratoře.

Ochranáři upozorňují, aby si lidé při procházkách lépe hlídali své psy, a hlavně žádají případné svědky, aby se přihlásili policii a pomohli tyto případy vyřešit. 

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio