Necelá desítka dětí trávila se svými maminkami vánoční svátky v Azylovém domě pro matky s dětmi v tísni ve Zlíně

26. prosinec 2005

Trávit vánoční svátky bez vlastního domova je určitě nepříjemná věc. O to horší je taková situace pro maminku s dětmi. Ženy, které z nejrůznějších důvodů musely opustit své zázemí, nacházejí většinou pomoc v azylových domech.

Jednou z nich je i paní Soňa, která zde našla domov společně se svým synem Danielem. Ten je nejmladší z jejích čtyř dětí. Do domova se paní Soňa dostala proto, že shodou nešťastných okolností přišla o byt. "Měli jsme dluhy na nájmech," objasňuje důvody paní Soňa. Poté nebyla schopná celou velkou rodinu, kterou manžel opustil, zajistit. "Momentálně je po mozkové mrtvici a bydlí někde na ubytovně. Víc nevím, protože se nestýkáme," dodává paní Soňa.

I když se paní Soňa snaží nové bydlení najít, většinou jsou její snahy marné. "Největším kamenem úrazu je to, když uslyší, že jsem sama se čtyřmi dětmi," říká paní Soňa. "Nejvíc mě trápí bezohlednost některých lidí, kteří nechtějí půjčit těm méně majetným. Pak na to doplácí hlavně ty děti,"posteskla si paní Soňa.

Vedoucí Azylového domu Eva Danielová doplňuje, že jejich klientky mají vánoce dvojnásobné. "Štědrý večer slavily maminky individuálně, některé byly v soukromí svých pokojů, jiné měly to štěstí, že trávily vánoce v kruhu svých rodin," dodává Eva Danielová. Mimo to děti dostaly od sponzorů Azylového domu pro matky s dětmi v tísni ve Zlíně spoustu dárků, jako například oblečení, hračky nebo cukrovinky. "Takže bych jim touto cestou chtěla poděkovat, protože se zasloužili o to, že jsme pod ten stromeček měli co dát a viděli tak ty rozzářené dětské oči," říká vedoucí Azylového domu Eva Danielová.

autor: rv
Spustit audio