Nebojte se kopřiv! Můžete si na nich odchovat hejna motýlů, usmívá se entomolog Bohuslav Mocek

7. červenec 2021

Motýli jsou nároční! Potřebují živnou rostlinu pro housenku, dospělý motýl pak také rostlinu, ze které bude sát nektar, aby doplnil energetické zásoby a mohl se rozmnožovat. Motýli potřebují kombinaci, která se v krajině vyskytuje méně a méně a na zahradách téměř vůbec. 

Čtěte také

Entomolog RNDr. Bohuslav Mocek hovoří v naší radioporadně na téma: Domácí chov motýlů a zajímavosti z motýlí říše. Podle něj způsobuje sekání trávníku v golfovém stylu doslova genocidu housek.

Jak tedy motýly na zahradu přilákat? Pomůže zahradnický substrát, luční osivo nebo speciální loučka?

Nic kupovat nemusíme. Stačilo by nechávat v koutku zahrady neposekané části. Stačí pampelišky a běžná luční flóra. Pokud chceme být aktivnější, můžeme vysadit byliny, které jsou nektarodárné - jednoletky nebo keře. Příkladem je i takzvaný motýlí keř.

RNDr. Bohuslav Mocek - O motýlech a lidech. Vernisáž nové výstavy propojující exponáty tropických motýlů z počátků muzejnicví v Hradci Králové a osoby malíře Otakara Řípy a vědce dr. Vladimíra Balthasara

Můžeme si i my laici doma postavit líheň a pozorovat všechny motýlí fáze?

Čtěte také

Ano. Ale nejjednodušší je najít někde housenky, živit je nektarodárnou rostlinou, nechat je zakuklit a až se vylíhnou, jsou z nich motýli.

Hlavně babočka paví oko a babočka kopřivová žije v těch prvních fázích pospolitě. Když půjdete v nížinách kolem Labe nebo Orlice, není složité najít hnízda osinatých černých housenek. Přineste si je domů na té kopřivě, může jich tam být i dvacet.

Poté stačí jenom vyměňovat kopřivy, aby nezvadly, dodávat nové a housenky tak dorůstají a následně se zakuklí. Kukla má zajímavý hranatý tvar, který visí na kopřivě. Ještě ten samý rok se z ní vylíhne motýl.

RNDr. Bohuslav Mocek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou motýlí radioporadnu s entomologem Bohuslavem Mockem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.