Nebeská slanina

Nenechte se zmást názvem receptu, protože ve skutečnosti nebudete potřebovat vůbec žádné maso (pouze vepřové sádlo). Jedná se totiž o tradiční portugalskou pochoutku.

Budete potřebovat:

  • 250 g mletých mandlí
  • 5 žloutků
  • 2 vejce
  • 125 ml vody
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce másla
  • 200 g krupicového cukru
  • citrónová/pomerančová kůra
  • špetka soli

Postup:

  1. Vodu s cukrem a sádlem dáme do rendlíku a svaříme.
  2. Snížíme plamen, vmícháme sůl a mleté mandle.
  3. Mícháme, dokud směs nezhoustne tak, že při míchání vidíme dno kastrolu.
  4. Odstavíme z plotny a vmícháme máslo.
  5. V míse rozkvedláme vejce a žloutky a vmícháme stěrkou do vlažné směsi spolu s pomerančovou kůrou.
  6. Navrstvíme do formy důkladně vymazané tukem a vysypané moukou.
  7. Pečeme při 190 stupních asi 25-30 minut.
  8. Necháme povychladnout, rozkrájíme a servírujeme posypané moučkovým cukrem.

autor: Zuzana Plíšková