Nebavíme se o smrti, ale o životě s nemocí, říká zlínská lékařka, která se věnuje pacientům s nevyléčitelnými nemocemi

15. listopad 2022

Lidé mají stále větší zájem o paliativní péči ve zlínské nemocnici. Zdravotníci a podpůrné týmy pomáhají pacientům smířit se se závažnou nemocí.

Smíření se s diagnózou, psychická i duševní podpora a konzultace s rodinou – to vše je paliativní péče. Zdravotníci se při ní věnují pacientům, kteří mají nevyléčitelnou nemoc nebo jsou v terminálním stádiu.

V Krajské nemocnici Tomáše Bati je o tuto službu stále větší zájem. Potvrzuje to i tamní lékařka Alena Kočendová: „Ve zlínské nemocnici působí paliativní tým čtyři roky a za tu dobu narostly počty pacientů o stovky. Před čtyřmi lety jsme za rok ošetřili 250 pacientů, dneska 600 až 700 pacientů.“

Lidé se na podpůrný tým obracejí na sklonku života. Lékaři spolu s psychology a nemocničními kaplany pomáhají lidem překonat bolest a smířit se s diagnózou. Na tým se obrací buď samotní pacienti a jejich rodiny nebo zdravotníci některých oddělení nemocnice, kde ošetřují lidi se závažnými diagnózami.

Základem paliativní péče je rozhovor o potřebách pacientů a jejich rodinných příslušníků. „My se nechceme bavit o smrti, my se chceme bavit o životě s nemocí,“ říká dále k paliativní péči Alena Kočandová.

Nezáleží ani na věku pacientů. Obrátit se na lékaře může úplně každý. Existují také týmy dětské paliativní péče. Díky zpětné vazbě od pacientů podle vlastních slov zdravotníci vnímají, že péče má smysl.

Paliativní ambulance zlínské nemocnice je otevřená každý všední den. Podpůrný tým přichází k pacientům přímo na oddělení.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související