Návštěvníci hradu Lukova se mohli o víkendu přesvědčit jak pokračují práce na jeho záchraně

29. srpen 2005

Spolek přátel hradu Lukova o víkendu bilancoval letošní práce na záchraně a rekonstrukci jednoho z nejstarších a největších moravských hradů. "Je to už taková tradice, že se snažíme návštěvníkům ukázat co jsme za ten rok udělali. Vlastně se tak trošku chlubíme," řekl předseda spolku Jiří Holík. Opravy hradu postupují od jeho západní části k východní. Letos příznivci Lukova završili rekonstrukci západního parkánu. Vznikl tam malý amfiteátr, kde chtějí do budoucna pořádat menší kulturní akce. Dále téměř dokončili prostory jihozápadního paláce. Jeho prostor byl zpřístupněn masívním dubovým mostem. Podařilo se také zastřešit břitovou věž.

Hrad nyní kromě jiného nabízí také zajímavý výhled do okolí. "Ten výhled je velice atraktivní. Pomohla nám k tomu částečně příroda a částečně pracovníci lesních závodů," poznamenal předseda Spolku přátel hradu Lukova Jiří Holík. Z prostoru západního parkánu je výhled na Hanou a Chřiby. Je vidět Buchlov, Barborka, ale také města Kroměříž, Hulín a Kojetín.

V prostoru hradu Lukova proběhly archeologické výzkumy. V jeho západní části je vykopána sonda. "Archeologové se dostali až na skalnaté podloží. Kopali u paty věžice, která byla objevena před dvěma lety, a v třímetrové hloubce narazili na skálu. V této sondě byla nalezena spousta archeologického materiálu. Především šlo o zbytky nádob, které pochází někdy ze 14. století," popsal předseda spolku Holík.

Hrad Lukov, který se původně skrýval v lesním porostu a chátral, objevili před více než dvaceti lety členové hnutí Brontosaurus a začali objekt opravovat alespoň částečně do původní podoby. Po roce 1990 se k nim přidal Spolek přátel hradu Lukova. Během let dokázali příznivci dostavět dvě věže, vyčistit část příkopů, zpevnit hradby a objevit unikátní románské základy.

autor: rv
Spustit audio