Návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova vypadá nadějně. Město začalo s přípravami a úpravou zámeckých prostor

Moravský Krumlov už začal připravovat vše pro to, aby na tamní zámek Praha znovu dočasně zapůjčila Slovanskou epopej. Část z potřebných třiceti milionů na klimatizaci, osvětlení a vytápění by mělo město získat od Jihomoravského kraje a Ministerstva kultury.

Čtěte takéCo vy na to? se starostou Moravského Krumlova Tomášem Třetinou

Tento týden nabídl pražský magistrát opětovné zapůjčení Slovanské epopeje do Moravského Krumlova. Slavné dílo Alfonse Muchy by se tak nejméně na pět let vrátilo do města, jehož obyvatelé je po válce pomohli zachránit před zničením – a téměř půl století je vystavovali.

Krumlovská radnice musí na potřebné úpravy tamního zámku získat do konce dubna třicet milionů korun. Podle starosty už pomoc slíbili zástupci Jihomoravského kraje a přispět by mohlo i Ministerstvo kultury.

Rytířský sál na zámku v Moravském Krumlově

Zámecké prostory Rytířského sálu jsou veliké, ale v současné době zejí prázdnotou. Do čeho je potřeba investovat 30 milionů korun říká starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina: „Prostory potřebují zásadní změnu v osvětlení, topný systém a také klimatizační jednotky.“ Dodává, že samotné výstavní prostory ve východním křídle, kde bude Muchova epopej vystavena, už jsou opravené a nachystané.

Arkádové nádvoří na zámku v Moravském Krumlově

„Požádali jsme ještě o dotaci na opravu jižního křídla, především věže, tunelu a terasy. To nás bude stát dalších 120 milionů korun. Nutno říci, že v dotačním programu jsme byli úspěšní.“ Podle kastelána zámku Jiřího Všetuly by se mohla změnit i přístupová cesta k zámku. Návštěvníci by chodili přes Arkádové nádvoří. „To je pořád nádherné, i když se na něm podepsal zub času.“

Starosta Moravského Krumlova doufá, že na jaře příštího roku přivítají na zámku první návštěvníky, kteří si přijedou Slovanskou epopej prohlédnout.

Interiér zámecké kaple, kde byla dříve vystavena část Slovanské epopeje
autoři: Petr Tichý , lop
Spustit audio