Naučné stezky Granátník a Srnčí stezka v jihočeském Srníně potěší milovníky přírody i historie

18. červenec 2021

Na návsi jihočeské obce Srnín, nedaleko Českého Krumlova, si můžete všimnout informačního panelu, od kterého se odvíjí unikátní spojení dvou naučných stezek. Jedna vede do kopců nad obcí na vrch jménem Granátník a pak na nedalekou rozhlednu. Druhá z této stezky odbočuje na vrch Kamýk a zase se na ni vrací zpátky. Jmenuje se Srnčí stezka a má ve znaku srnu, stejně jako obec Srnín.

Spojením stezek vznikl zajímavý osmikilometrový okruh, na němž si najdou své jak milovníci přírody, zvěře a rostlin, tak i příznivci turistiky nebo historie. Především je ale pamatováno na děti, protože stezku lemují zábavné interaktivní prvky. Například pexeso nebo speciální „úlovky“, čili obrázky zvířat s QR kódem.

„Na Srnčí stezce si mohou návštěvníci stáhnout do mobilu aplikaci. Na každém obrázku zvířete, který tu na tomto speciálním panelu uvidí, si pak načtou QR kód a díky tomu si v mobilu mohou přehrát, jaké ta zvířata vydávají zvuky,“ vysvětluje starosta Srnína Luboš Mlčák.

Svůj fyzický výkon si pak mohou děti i dospělí porovnat se zvířaty na speciálním doskočišti s malovaným měřítkem. Na něm je zakreslena délka kroků a skoků různých zvířat, ale i ptactva nebo hmyzu. Děti tak poznají, jak daleko skočí blecha, vrabec, žába, liška, zajíc nebo i jelen a další. A mohou si pochopitelně porovnat své výkony se zvířecími.

Interaktivní prvky pro dětské návštěvníky Srnčí stezky

Je tady ale i několik panelů mapujících historii s podtitulem Opevnění na Českokrumlovsku. Například hned pod Srnčí stezkou. „Za tímto panelem je vidět zelený vršek, kde měl stát jeden z prvorepublikových bunkrů. Tenkrát se po obsazení republiky snažili Němci bunkr rozstřílet, ale úplně se jim to nepodařilo,“ vysvětluje Luboš Mlčák s tím, že Srnín byla po uzavření Mnichovské dohody v roce 1938 první českou vesnicí v ořezané nově vzniklé republice. Tato část naučné stezky také ukazuje tehdejší hranice mezi nově vzniklým německým pohraničím a českým vnitrozemím.

Spustit audio