Naše třešeň nebo Dezertér. Poslechněte si tři povídky spisovatele Jaroslava Marchy

29. prosinec 2021

Téměř zapomenutého spisovatele, od jehož smrti uplynulo 29. prosince 60 let, si připomeneme čtením z jeho prozaického díla.

Jaroslav Marcha, výřez z fotografie, kterou poskytla jeho dcera Zdenka Laudátová

Rodák z Babic nad Svitavou se ve skutečnosti jmenoval Dominik Nejezchleb. Narodil se v roce 1880 a po otcově smrti převzal rodinné hospodářství. Pokud jde o literaturu, byl samouk. Od roku 1907 ale působil jako žurnalista v různých rolnických časopisech. Od roku 1920 více než 15 let zastupoval v poslanecké sněmovně agrární stranu, v letech 1930-1939 byl senátorem. Podílel se i na moravském kulturním životě. Mezi roky 1936-1941 byl předsedou Moravského kola spisovatelů. Od roku 1925 až do své smrti v roce 1961 bydlel v Brně na Lerchově ulici. Hodně cestoval, zvláště po Balkáně – což zachytil v knize fejetonů Chvíli v Řecku a dvou sbírkách poezie.

 Jako spisovatel se ale prosadil hlavně drobnými prózami z venkovského života, čerpal ze vzpomínek a zážitků z přírody. Z jeho knih připomeňme dvoudílný Ptačí chléb a navazující třetí díl Kamarádi z lesa. V knihách Na dědině a Z babiččina kraje čerpal z rodové kroniky a ze vzpomínek. Těch knížek je ovšem daleko víc a najdeme mezi nimi i titul pro mládež a vzpomínky na předválečný brněnský umělecký život. Z Marchova díla si poslechneme tři ukázky v podání herce Ladislava Koláře.

Jako první zazní lyrická povídka Naše třešeň. Jaroslav Marcha byl také autorem skic zachycujících různé umělecké osobnosti. V další povídce vypráví o tom, kdo byl pro něj „záhadný básník“. Ano, byl to Jiří Mahen. Zajímavé je, že Marchova povídka Dezertér inspirovala Mahena k napsání stejnojmenného dramatu. Vy si můžete poslechnout alespoň část Marchova textu.

Pokud vás zajímá, jak Luňák dopadl, najdete to v jeho knize Ptačí chléb. Můžete také navštívit Marchův hrob na brněnském Ústředním hřbitově nebo si prohlédnout pamětní desku na jeho rodném domě v Babicích nad Svitavou či na Alexandrově rozhledně tamtéž.

Spustit audio

Související

  • Literární výročí: Jaroslav Marcha

    V rubrice Literární výročí si příspěvkem ing. Zdeňka Laudáta, spisovatelova vnuka, připomeneme osobnost rodáka z Babic nad Svitavou - básníka, prozaika a publicis...