Národní muzeum má po znovuotevření čtyři nové expozice. Jednou z nich jsou Zázraky evoluce

23. duben 2022

Národní muzeum v Praze otevřelo ze necelý rok čtyři nové expozice. Dějiny, Dějiny 20. století, Okna do pravěku a Zázraky evoluce, jednu z nejmodernějších přírodovědeckých expozic v Evropě. Té vévodí nejznámější exponát Národního muzea, kostra plejtváka myšoka.

Expozice s názvem Zázraky evoluce vypráví na ploše dvou tisíc metrů čtverečních poutavé příběhy vývoje živočichů na Zemi a představuje svět zvířat tak, jak ho z muzeí běžně neznáte. Bez polic a regálů.

Po náročném restaurování je k vidění také jeden ze symbolů Národního muzea, kostra plejtváka myšoka. Zvířata jsou zde představena v jejich přirozeném prostředí a pohybu. Jedinečné a vzácné exponáty doplňují zbrusu nové modely zvířat včetně žraloka bílého, plejtváka malého nebo největšího modelu krakatice obrovské na světě, který má na délku 17 metrů.

Expozice ukazuje v šesti sálech pojmenovaných Vykročení všemi směry, Voda, náš živel, Z vody na souš, Dobytí vzduchu, Ovládnutí světa a Planeta zvířat bohatství druhů, které vznikaly jako výsledek různých evolučních cest. Představuje několik zásadních vývojových kroků, které živočichové vykonali na cestě k obsazení a ovládnutí téměř všech koutů naší planety.

Z vody na souš

Seznamuje s výsledkem dlouhého procesu a vysvětluje, jak se zajímavé a často opravdu rozdílné organismy přizpůsobovaly rozličným podmínkám na Zemi. Díky tomu nahlédnete do světa bezobratlých živočichů, ryb, obojživelníků, plazů, ptáků a v neposlední řadě i savců.

Projdete se živočišnou říší od nejmenšího exponátu kleštíka včelího s rozměry pod jeden milimetr až po ten největší, kterým je oblíbený plejtvák myšok dlouhý 22,5 metru.

Díky nové aplikaci uvidíte přímo ve svém mobilu, jak by vypadal plejtvák myšok ve skutečnosti

Národní muzeum navíc spustilo novou aplikaci pro mobilní zařízení s názvem „Národní muzeum v kapse“, která dokáže návštěvníky navigovat na zvolené místo či k vybranému exponátu a také umožní pohodlný nákup vstupenek. Pomocí rozšířené reality uvidíte přímo ve svém mobilu, jak by vypadal ikonický plejtvák myšok ve skutečnosti. Mít přímo nad hlavou takto „vylepšený“ symbol Národního muzea i s vodní hladinou jistě ocení malí i velcí návštěvníci, stejně jako možnost se s virtuálním plejtvákem vyfotit.

V nových expozicích nechybí další moderní multimediální technologie a interaktivní prvky. Podrobnosti najdete na webu Národního muzea.

Spustit audio