Náměstí, tržnice, nádraží. Kandidáti na zlínského primátora Adámek, Chalánek, Javora a Hrbáček představili svoje plány

5. říjen 2018 09:35

Ve třetí debatě podle vylosovaného pořadí lídři čtyř stran kandidujících do zlínského zastupitelstva odpovídali na otázky týkající se oprav centra města, dopravy a bydlení.

Svoje plány představili současný primátor Miroslav Adámek zastupující Starosty a nezávislé, Miroslav Chalánek z ODS, Michael Javora z ČSSD s podporou Zemanovců a Jan Hrbáček z Nového Impulsu pro Zlín.

Podle Adámka zastupujícího STAN se na přestavbě náměstí Míru intenzivně pracuje rok a půl. Na radnici se sešlo dvacet čtyři návrhů architektonických týmů na to, jak by mohlo centrum města vypadat, šest postoupilo do dalšího posuzování. „Celá lokalita od kostela až po areál Svitu musí žít,“ řekl Adámek.

Zlín kvete nebo stagnuje? Kandidáti na primátora odpovídají, chybí jim chybí byty, lepší nádraží a sportoviště

Noční Zlín

Kandidáti na primátora odpovídali také na to, jak řešit problémy s vodárenstvím, kdy je cena vody vyšší než v okolních městech.

Lídr ODS Miroslav Chalánek uvedl, že náměstí neodpovídá tomu, že Zlín je krajské město. Podle něj se musí koncepčně řešit celý prostor od náměstí přes tržnici a rozhodnout, jak bude využívaný zámek a budova bývalého soudu. „Nejde řešit jenom náměstí bez návaznosti na další prostor,“ řekl.

Michael Javora z ČSSD uvedl, že na náměstí v současné podobě není dobrý pohled. „Chceme důstojnou rekonstrukci na moderní centrum,“ uvedl s tím, že by se na náměstí mohla vrátit i pobočka pošty.

Podle Jana Hrbáčka z Nového Impulsu pro Zlín je náměstí strategický bod města, nedá se ale řešit samostatně. „Musí se řešit celá lokalita s parkem u zámku a budovou bývalého soudu,“ uvedl.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související