Nakládaný hermelín s brusinkami na grilu

Zahradní umění, architektura, zahrady, parky i veřejná prostranství. To vše chce veřejnosti přiblížit evropský Víkend otevřených zahrad.

V Brně se k němu v neděli 9. června připojuje také Otevřená zahrada v Údolní ulici. A to mezi 10. a 18. hodinou. Na své si přijdou ti, kteří mají rádi přírodu i gastronomii. Bez plastů a se spoustou přírodních produktů se jí v brněnské Otevřené zahradě věnuje Jan Roštlapil. Právě za ním jsme se vydali pro dnešní apetýtový recept.

Na nakládaný hermelín s brusinkami na grilu (1 porci) budete potřebovat:

  • 1 zrající sýr (Hermelín, Camembert)
  • šípkové koření
  • brusinky (můžou být promíchané s červeným vínem, šípkovým kořením, čerstým rozmarýnem, oregánem nebo bazalkou, necukrované)
  • trošku drceného pepře
  • troška červeného vína
  • alobal

Postup:

  1. Sýr vložíme na adekvátní kousek alobalu, abychom ho mohli posléze zabalit.
  2. Shora na ploše lehce nožem namřížkujeme.
  3. Do tohoto naříznutého povrchu jemně vetřeme šípkové koření a poté asi lžičku připravených brusinek.
  4. Můžeme ještě přidat snítku oregána, rozmarýnu i bazalky.
  5. Mírně zasypeme troškou drceného pepře.
  6. Zabalíme do alobalové kapsy a dáme na dvacet minut do ledničky odležet.
  7. Po dvaceti minutách alobalovou kapsu rozevřeme a sýr ještě mírně přelijeme červeným vínem.
  8. Poté opět zabalíme a dáme sýr na kontaktní gril.
  9. Gril by měl být rozpálený zhruba na 180 stupňů.
  10. Asi po 4-5 minutách otevřeme gril, necháme alobalovou kapsu jen na spodní grilové plotýnce a mírně ji rozevřeme, mírně se nafoukne a uvolní vůni.
  11. Jako přílohu můžeme podávat salát s ogrilovanou bagetkou.

Pokud nemáme gril, můžeme hermelín připravit také v troubě.

Přírodu i gastronomii se spoustou bylinek či jiných přírodních produktů, komentované prohlídky nebo také burzu květin si můžete vychutnat v brněnské Otevřené zahradě už tuto neděli 9. června 2019. Míst v Brně, kam můžete u příležitosti evropského Víkendu otevřených zahrad zavítat, je více.