Najdou se v Bílých Karpatech stopy vlků a rysů? Pátrači vyrazí do hor

Ochránci přírody budou opět v Beskydech pátrat po velkých šelmách. Letos poprvé tak učiní i v Bílých Karpatech.

Akce začne ve čtvrtek, potrvá čtyři dny, ochránci budou hledat stopy rysů, vlků a medvědů. Beskydy jsou jediným místem v Česku, kde všechny tři šelmy žijí.

Výjimečné Beskydy. Jenom v nich narazíte na stopy rysa, vlka i medvěda

V Beskydech ochranáři hledají stopy rysů

Deset rysů, z toho pět dospělých a pět mláďat, a tři vlci. Taková je bilance loňského mapování velkých šelem v Beskydech. Teď se vydali ochránci přírody do lesů znovu, v chráněné krajinné oblasti budou získávat aktuální údaje.

"Mapování velkých šelem v Beskydech se uskuteční už popětatřicáté, poprvé to bylo v roce 1984. Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území o rozloze 1200 kilometrů čtverečních pohybuje. Sledujeme také, které lokality šelmám aktuálně vyhovují a jaké migrační trasy využívají při svém pohybu beskydskou krajinou," uvedla Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody.

Podle posledních odhadů se v Beskydech a přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje deset až 12 rysů a několik vlků a medvědů.

Velké šelmy z Beskyd a Slovenska se v posledních letech stále častěji dostávají také na území chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.

"Nejčastěji se jedná o vlky, ale sporadicky se objeví i stopy rysa a dokonce i medvěda. Přestože se v Bílých Karpatech aktuálně nevyskytuje žádná stálá populace, jsou zde vhodné podmínky k jejich příležitostnému výskytu. Nejčastějšími návštěvníky jsou hlavně vlci samotáři, kteří se vydávají na nová území. Ta se pak mohou stát součástí jejich širšího teritoria," uvedla Šůlová.

Ideální podmínky jsou zejména v klidných částech pohoří v příhraničí, kam půjdou lidé mapující výskyt šelem.

Související