Nadšenec z Křetína si doma postavil model železnice. Pak z části svého domu udělal muzeum

8. listopad 2018

Když si František Bačovský z jihomoravského Křetína před lety postavil ve svém rodinném domku rozlehlý model železnice, řekl si spolu se svými syny, že je škoda nechávat si takovou věc jenom pro sebe. A tak z části vlastního domu udělal muzeum, kam se může přijít po telefonické domluvě podívat každý, komu se malé lokomotivy a vláčky líbí.

„Model má šest metrů na délku a sedm metrů na šířku, plocha je to tedy úctyhodná,“ konstatuje František Bačovský. Model přitom netvoří jen koleje a vlaky. Příchozí se mohou kochat také do posledního detailu propracovanými nádražními budovami a jejich zázemím, domy lemujícími trať a také přírodou.

„Při všem jsme se snažili vycházet ze skutečnosti, i právě v případě přírody. V reálném světě připadá na jeden hektar smrkového lesa asi 400 stromů. Tak jsme se to snažili udělat stejně, takže v našem modelu najdete přes tři tisíce jehličnanů,“ prozrazuje Bačovský.

Křetínské kolejiště brázdí nejenom vlaky osobní, ale také modely vlaků nákladních, některé i s převáženým materiálem. Mezi tím převažuje dřevo, protože součástí rozsáhlé expozice je i model pily, na kterou navíc navazuje lesní dráha. „To je zatím rozestavěná část, kterou budeme teprve dokončovat. Je to pokus o realizaci dřevovýroby, včetně připojené lesní železničky,“ popisuje tvůrce modelu.

oficiální stránky: http://www.modelove-koleje.cz/

autor: hon
Spustit audio