Nadace OKD vybrala na pozůstalé po hornících 2,7 milionu korun

1. únor 2019

Nadace OKD vybrala ve sbírce pro pozůstalé po hornících, kteří před Vánoci zemřeli při neštěstí v Dole ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku, celkem 2,722.314 Kč. Peníze jednorázově rozdělí mezi manželky, družky a děti horníků, oznámila dnes ředitelka nadace Karolína Preisingerová.

Sbírka skončila ve čtvrtek. Lidé či firmy z Česka i ze zahraničí do ní posílali v průměru 2000 korun. Nejmenší poslaná částka činila dvě koruny, nejvíce, 325.000 korun, poslalo město Ostrava. Další sbírku organizoval Spolek svatá Barbora, skončila už v půlce ledna a pro děti zemřelých horníků se v ní vybralo 4,051.361 korun.

Pozůstalí po obětech neštěstí z dolu ČSM dostávají první odškodnění

okd2_170520-201019_kno.jpeg

Těžební firma OKD začala vyplácet odškodnění pozůstalým po obětech prosincového výbuchu na dole ČSM ve Stonavě. Zemřelo při něm 13 horníků, většinou z dodavatelských firem.

Nadace OKD nyní zjišťuje informace o lidech, jimž má peníze rozdělit. „Potřebujeme zejména zjistit údaje o manželkách, družkách a dětech. To bude mít vliv na výši finančního daru, protože si uvědomujeme, že například náklady čtyřčlenné rodiny jsou mnohem vyšší než u dvoučlenné. Naší společnou snahou je, aby finanční dary byly předány v co možná nejkratším termínu, bez zbytečných časových prodlev,“ uvedla Preisingerová.

Neštěstí v Dole ČSM se stalo loni 20. prosince, když v hloubce kolem 880 metrů pod povrchem vybuchl metan. O život přišlo 13 horníků, z nichž bylo 12 Poláků a jeden Čech. Deset havířů bylo při výbuchu zraněno, jeden stále zůstává v nemocnici. Vynést z dolu se zatím podařilo jen čtyři mrtvé, devět těl dosud zůstává pod zemí.

Mluvčí těžební společnosti OKD Ivo Čelechovský dnes ČTK řekl, že do prostorů dolu zasažených výbuchem se zatím stále nikdo nedostal. Prostory jsou uzavřeny speciálními hrázemi a báňští inspektoři tam sfárají, teprve až bude jisté, že tam nehrozí žádné další nebezpečí.

Společnost OKD ve spolupráci s firmami Alpex a Polalpex, jejichž zaměstnanci většinou zahynulí horníci byli, už zahájila vyplácení odškodného pozůstalým. Manželky a nezaopatřené děti havířů či rodiče, kteří s nimi žili, dostávají jednorázové odškodnění až 240.000 korun na osobu. Lidé, které horníci živili, budou dostávat také renty.

V dolech na Karvinsku pracuje přes 9000 lidí. Z nich je zhruba 6800 kmenových zaměstnanců OKD a téměř 2500 pracovníků dodavatelských firem. Mezi kmenovými zaměstnanci OKD je několik stovek Poláků, Slováků a některých dalších národností. Naprostá většina zahraničních zaměstnanců spolupracuje s dodavatelskými agenturami, jde hlavně o Poláky, kteří pracují v těžkých hornických provozech.

OKD je jediným producentem uhlí v České republice. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím společnosti Prisko znovu stát.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související