Nad Uherským Ostrohem stojí nový neobvyklý maják, jeho největším lákadlem je kaleidoskop

7. leden 2022 07:48

Novou dominantou Uherského Ostrohu je neobvyklý maják se slováckými ornamenty. Město má v plánu vybudovat i další dvě zážitková místa.

V Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku se pustili do projektu zážitkových míst pro děti i dospělé s názvem Ostrov uprostřed Slovácka. V blízkosti řeky Moravy vznikne trojice objektů, které nabídnou zábavu i poučení především rodinám s dětmi. Všechny nové atrakce by se zároveň měly stát turistickým lákadlem. První z nich – Maják – je už hotová.

Maják na kopci u řeky Moravy tvoří osm šest metrů vysokých akátových sloupů. Na každém z nich je vyobrazený lidový ornament některé z okolních oblastí Slovácka. Kůly mají typickou červenobílou barvu a jsou orientované na různé světové strany. Uprostřed je kaleidoskop, který při pohledu na ornamenty nebo do krajiny vytváří zajímavé obrazy. Vybudování majáku stálo 600 tisíc korun.

Autory majáku jsou místní umělci Roman Švejda s Lukášem Gavlovským, kteří se proslavili plastikou Srdce pro Václava Havla.

Druhý objekt – Chýše trosečníka – by měl být hotový letos v dubnu. Dokončení třetí části projektu Ostrov uprostřed Slovácka je v plánu v příštím roce, její podoba je zatím tajemstvím.

Spustit audio

Související