Nábytek roku vyrobili v Bystřici pod Hostýnem. Cenu získalo křeslo ze společnosti TON

Vítězným výrobkem v anketě Nábytek roku 2019 je společenské křeslo Chips, které pro výrobní společnost TON navrhla designérka Lucie Koldová.

Nábytkem roku 2019 je společenské křeslo od společnosti TON

Na setkání s novináři o tom dnes informoval Tomáš Lukeš, tajemník Asociace českých nábytkářů (AČN), která anketu pořádá.

"U křesla Chips byla tvarovost v duchu výrobků společnosti TON a přitom velká invence tvaru odvinutého od konstrukce ohýbaného nábytku. Dominuje mu impozantní vzdušný opěrák ve tvaru bramborového lupínku, který ve své spodní části tvoří zároveň jednu ze třech podnoží," uvedl Lukeš. Podle něj je v kontrastu s opěrákem masivní sedák s komfortním čalouněním a taštičkovými pružinami uvnitř.

Křeslo Chips bylo poprvé představeno v rámci projektu Das Haus na mezinárodním veletrhu v Kolíně nad Rýnem. Za poměrně krátkou dobu existence získalo řadu ocenění. Jde například o cenu Designér roku od ministerstva kultury, vítězství v soutěžích German Design Award 2019, Good Design 2018 nebo Cenu šéfredaktorů Designblok 2018 za nejlepší nový výrobek.

TON je jedním z několika málo světových výrobců ohýbaného nábytku. Tradice společnosti se počítá od roku 1861, kdy svou firmu založil truhlář, vynálezce a návrhář nábytku Michael Thonet. Firma zaměstnává více než 850 lidí a výrobky dodává do více než 60 zemí.

Křeslo Chips
zdroj: ČTK

Související