Na zlínské Letné začne stavba Objektu sociální rehabilitace, místní lidé se bojí problémů s parkováním nebo praskáním domů

11. listopad 2021 11:25

Po 15. listopadu 2021 začnou dělníci s přípravou stavby Objektu sociální rehabilitace. Dva bytové domy budou stát v hustě obydlené čtvrti starých baťovských domků.

Ve zlínské části Letná začne od půlky listopadu 2021 stavba bytů pro lidi s duševním onemocněním. Půjde o dva objekty spojené krčkem, bude v nich celkem 11 malometrážních bytů. Stavba by měla být dokončena v únoru roku 2023. Cena je 27 milionů korun bez DPH. Uvedl to na setkání s obyvateli Letné, které proběhlo 10. listopadu, jednatel stavební společnosti Stavyma Dušan Machů.

Čtěte také

Někteří obyvatelé Letné se stavbou nesouhlasí, upozorňují zejména na nevhodnost objektu v husté zástavbě s památkově chráněnými baťovskými domky. Zvolené místo ve svahu je podle nich nevhodné a projekt zbytečně prodraží. Poukazovali také na to, že na Letné je již koncentrována řada sociálních služeb pro lidi s postižením a město do čtvrti mnoho let neinvestovalo. Ve špatném stavu jsou tam komunikace, problémem je například také špatný odtok vody při silnějším dešti. Lidé zmiňují i chybějící zázemí pro rodiny s dětmi i starší obyvatele. Zastánci projektu naopak zdůrazňovali, že je potřebný.

Plánované místo výstavby Objektu sociální rehabilitace - Zlín, část Letná

Večerní schůzka obyvatel zlínské Letné se zástupci magistrátu o stavbě Objektu sociální rehabilitace část přítomných zklamala. Obyvatelé čtvrti se bojí, že nebudou mít kde parkovat, nebo že jim provozem stavebních strojů popraskají domy. Tyto obavy se snažil utlumit Dušan Machů ze stavební společnosti Stavyma informací, že v ulici Bratří Sousedíků bude jezdit na stavbu spíše lehčí technika, nejtěžší auto bude s nosností do deseti tun. Podle zástupců městského úřadu by po dobu stavby nemělo být omezeno ani parkování v úzké ulici. Automobily na stavbu budou jezdit z ulice A. Randýskové po Bratří Sousedíků, u stavby se otočí a stejnou trasou odjedou.

Podle jedné z obyvatelek Letné Evy Švirákové zatím nedostali tamní obyvatelé odpovědi na všechny své otázky. "Chceme vědět, jakému člověku na městě zavolat, když se tady něco stane. Na setkání taky nebyl žádný politik, jen lidé, kteří budou řešit stavbu," uvedla Šviráková.

Společného jednání občanů se zástupci magistrátu a stavební firmy se zúčastnil i redaktor Roman Verner.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související