Na živú notečku zahrála v Rožnově Cimbálová muzika Kotula

24. říjen 2017
Na moravskou notu

Jarní sluníčko nenechává snad nikoho v klidu. A proto i březnová „Notečka“ vyjela z Brna za folklórem a to přímo do Rožnova pod Radhoštěm.

Cimbálová muzika Kotula vystoupila na domovské půdě, protože působí při Základní umělecké škole v Rožnově pod Radhoštěm od roku 2008. Pod uměleckým vedením Drahomíry Klimkové, která je rovněž aranžérkou všech skladeb, zpracovává valašský hudební folklor.

Muzika se snaží objevovat a interpretovat především méně známé valašské písně, v repertoáru kapely však najdeme i orchestrální skladby slovenské, maďarské či rumunské, jimiž prezentuje své technické dovednosti. Kapelu tvoří 12 mladých muzikantů v klasickém nástrojovém obsazení cimbálové muziky.

Kapela se prezentuje při nejrůznějších kulturních a společenských událostech, pravidelně vystupuje ve Valašském muzeu v přírodě, již tradičně se účastní adventních koncertů místní ZUŠ. V roce 2016 přispěla nahrávkami na výběrové CD 20 let adventních koncertů ZUŠ Rožnov pod Radhoštěm.

Koncem roku 2015 vydala Cimbálová muzika Kotula stejnojmenné samostatné CD. Nejen skladby z tohoto nosiče si můžete poslechnout na videu z koncertu Na živú notečku.

Cyklus „Na živú notečku“ je koncertním speciálem pořadu Na moravskou notu a je věnován mladým muzikám a zpěvákům.

autoři: ska , Petr Mička

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.