Na živú notečku: Cimbálová muzika Pentla

24. říjen 2017
Na moravskou notu

Všude už se ozývají vánoční koledy, ale brněnský rozhlas rezonuje tóny šťavnatých lidových písniček. Poslední listopadový podvečer si foyer budovy na Beethovenově ulici zabrala temperamentní kapela ze slováckých Boršic.

Na jedenáctém letošním koncertě z cyklu Na živú notečku vystoupila Cimbálová muzika Pentla. Historie folklórního souboru, při němž muzika vznikla, sahá do roku 1987, samotná kapela se začala formovat o dva roky později.

Po celé devadesátá léta se kapela rozvíjela a doprovázela soubor i na zahraniční zájezdy. Před koncem tisíciletí ale přišel útlum spojený s koncem studií některých členů kapely. Pracovní povinnosti je dovedly pryč z rodného kraje a na muziku už jim nezbývalo tolik času. Kapela nakonec prakticky zanikla.

Obnovení se ale dočkala o pět let později, v roce 2004, díky Aleši Kropáčovi, který kolem sebe shromáždil mladé muzikanty z Boršic. Složení kapely se za posledních dvanáct let několikrát proměnilo, v současnosti hraje muzika ve složení: Jakub Špalek (primáš, housle), Štěpán Gabriel (druhý hlas, housle), Martin Gabriel (cimbál), Aleš Kropáč (kontry, viola), Petr Haloda (kontry, viola), Ondřej Gottwald (housle), Magdaléna Krchňavá (housle, zpěv), Ctibor Dvořan (kontrabas).

Jedenáctý koncert z cyklu Na živú notečku přenášel Český rozhlas Brno ve svém vysílání jako speciál pořadu na Moravskou notu, na videu v tomto článku se můžete na celé vystoupení podívat na kanále Koncerty Českého rozhlasu na YouTube.

autor: ska

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.