Na Zámku Linhartovy vás místo nudného nábytku čeká čtyřmetrový Maxipes Fík

6. červen 2014

Nábytek, porcelánové servisy, zrcadla, obrazy. Tak to vypadá na většině zámků. Pokud jich projdete za sezónu několik, už ani nevíte, kde co bylo. Ovšem to, že někde měli čtyřmetrového Maxipsa Fíka, tříhlavého draka či figurku Lezeprcka, nezapomenete určitě. A právě takový je Zámek Linhartovy na Krnovsku.

Stojí jen 20 metrů od hranice s Polskem, kterou v tomto místě tvoří řeka Opavice. Nebýt toho, že v roce 2001 přešel do majetku Města Albrechtic, mohla být z něj ruina jako z mnoha podobných šlechtických sídel. Dnes vás už z dálky upoutá zářící fasáda. To je však jen zlomek toho, co vás čeká uvnitř.

Dobrou duší tohoto místa je jeho kastelán Jaroslav Hrubý. Když se před několika lety ujímal své funkce, pojal pevné rozhodnutí: „Chceme, aby se zámek stal především místem pro rodiny s dětmi a aby tady byla první dětská galerie v České republice, což se nám podařilo. A také jsem tu chtěl mít expozici, kterou nemá žádný jiný zámek na světě. A to se povedlo také.“

A tak návštěvníci mohou obdivovat rozsáhlou sbírku keramických prací Jana Kutálka, která podle Jaroslava Hrubého dokáže vykouzlit úsměv i na té nejzasmušilejší tváři.

Papírová socha Maxipsa Fíka

Čtyřmetrový Maxipes Fík je unikát

Pravým unikátem zámku jsou však obří sochy vytvořené z papíru. Z nejrůznějších koutů na vás hledí tříhlavý drak, dvoumetrový mouřenín, obří Maxipes Fík, funkční jeřáb a nejnověji také oblíbené postavičky Hurvínka, Máničky a Spejbla.

Všechny je vytváří z papíru Jaroslav Hrubý spolu se svými dětskými svěřenci ve výtvarné dílně v Městě Albrechticích. Na jedné soše pracují i půl roku, a když je pak stěhují do zámku, mnohdy ani neprojdou dveřmi. To pak musí silní chlapi přistavit k balkonu žebřík a pěkně ji dovnitř dostrkat širokými balkonovými dveřmi. Sochy, ač z papíru, jsou natolik pevné, že si na ně klidně můžete vylézt a vyfotit se.

Letošní zámecká sezóna je už v plném proudu. Pokud byste chtěli Zámek Linhartovy navštívit osobně, tak teď v červnu se tam můžete vydat o víkendu vždy od 11 do 17 hodin. O prázdninách mají otevřeno ve stejnou dobu i v pátek. A budete-li si ho chtít prohlédnout i mimo otevírací dobu, stačí se telefonicky objednat. Kontakt najdete na webových stránkách www.zameklinhartovy.cz.

Spustit audio