Na zámek v Paskově se pomalu vrací život. V jeho parku můžete narazit na vzácného brouka páchníka

27. únor 2019

Rozkvět Paskova, městečka poblíž Ostravy, je spojený zejména s průmyslem, těžilo se tam uhlí. Jeho dominantou je ale půvabný čtyřkřídlý patrový zámek s mansardovou střechou a novoklasicistními fasádami. V posledních deseti letech doslova vstává z popela. Město ho postupně opravuje a vrací do něj kulturní a společenský život.

Je to místo, které je, a přesto pro mnohé jako by nebylo. Zámek je sice paskovskou historickou dominantou, přesto o něm mnozí lidé z blízkého okolí nevědí. Dlouhá desetiletí, až do roku 2009, totiž sloužil jako léčebna pro onkologické pacienty. Když odešli poslední nemocní i lékaři, zámek zůstal opuštěný a chátral. Město se proto rozhodlo jej koupit, začít postupně opravovat a pořádat v něm kulturní akce. Poprvé ve své historii se tak zámek otevírá opravdu všem.

Na místě zámku původně stávala gotická tvrz. První zmínky o ní jsou z roku 1484. V průběhu let měnil zámek majitele a byl mnohokrát přestavován. Definitivní ránu mu zasadila necitlivá úprava na léčebnu v 50. letech minulého století.

Paskovští se nyní snaží zachránit alespoň něco málo z toho, co zbylo. Například štukové stropy či fragmenty nově objevené freskové výmalby stropu v jedné z místností. Jako poctu dlouhé řadě předchozích majitelů vytvořili v atriu zámku stálou expozici erbů. Svou rozsáhlostí je opravdu unikátní. Přinejmenším v Moravskoslezském kraji větší podobnou sbírku nenajdete.

V přízemí zámku také vzniklo nové muzeum. Návštěvníky seznamuje s historií města i zámku, nabízí i expozici věnovanou významnému entomologovi, který zde nějakou dobu pobýval, Edmundu Reiterovi. Patro budovy je využíváno jako výstavní prostor a do budoucna by se měl na zámek přestěhovat celý městský úřad.

Za pozornost určitě stojí i přilehlý park. Ten byl založen ve druhé polovině 17. století rodem Bruntálských z Vrbna. Přestože byl dlouhou dobu neudržovaný, neztratil nic ze svého kouzla. Protéká jím říčka, na ní klape nový dřevěný mlýnek, návštěvníci se mohou pokochat i několika sochami a hlavně zkusit najít v tlejících zbytcích stromů páchníka hnědého. Právě díky výskytu tohoto chráněného brouka byl park v roce 2005 prohlášen v rámci soustavy Natura 2000 za evropsky významnou lokalitu.

Informace o kulturních akcích, výstavách a otevírací době zámku najdete na http://www.mesto-paskov.cz/kultura-a-volny-cas/zamek-paskov/.

Spustit audio