Na základě výsledků průzkumu v kroměřížských mateřských školách neumějí rodiče předškoláků poskytovat první pomoc

14. duben 2006

Kolik zmařených životů dětí má na svědomí neznalost první pomoci ze strany jejich rodičů? Spočítat se to zřejmě nedá, ale rozhodně nemluvíme o ojedinělých případech. Jak jsou na tom rodiče s první pomocí, to zjišťoval průzkum, který vymyslel i realizoval osmnáctiletý student kroměřížské Střední zdravotnické školy Lukáš Masar.

Výsledky své práce pak v tomto týdnu prezentoval na druhé Studentské konferenci v Kroměříži. " Rodiče předškoláků skutečně prokázali v poskytování první pomoci obrovské neznalosti," potvrzuje Lukáš Masar. Hlavní mezery mají v resuscitaci, a to v poměrech oživování. "Podle nových norem ministerstva zdravotnictví je nyní poměr dvě ku třiceti, to znamená dva vdechy a třicet stlačení hrudníku," uvádí Masar. Důležité je, aby rodiče zachovali klid a pokud si neví rady, tak je nutné zavolat Zdravotnickou záchrannou službu, která jim i po telefonu přesně řekne, co mají dělat.

Průzkum osmnáctiletý student kroměřížské Střední zdravotnické školy začal realizovat tak, že rozdával dotazníky v mateřských školách. Z nich se například dozvěděl, že rodiče nevědí, co dělat, pokud dítě naleznou v bezvědomí nebo když se dusí. "V takovém případě je potřeba bouchnout do zad, zmáčknout břicho a snažit se to těleso nějak dostat z dýchacích cest," radí Lukáš Masar.

Ochota rodičů byla v některých školkách velmi malá, někde naopak obrovská. "Z dotazníků, které jsem dodal se mi vrátily všechny," dodává Lukáš Masar. "Příjemně mě překvapilo naopak to, že většina tatínků, které jsem oslovil, věděla, co dělat u dítěte, pokud ho najdou v bezvědomí. Věděli to přesně," doplňuje osmnáctiletý studen kroměřížské Střední zdravotnické školy.

autor: pes
Spustit audio