Na začátku srpna burčák nebude. Hrozny dozrávají pomaleji než v minulém roce

30. červenec 2019 10:14

Burčák v prodeji od 1. srpna tak, jak to povoluje zákon, letos nebude. Hrozny dozrávají pomaleji než v minulém roce.

Vinné révě škodí i extrémně teplé počasí, a to i přesto, že má kořeny hluboko a suchu vzdoruje velmi dobře. Částečně zkvašený mošt z tuzemských hroznů tak zájemci ochutnají pravděpodobně až za tři nebo čtyři týdny.

„Netvoří se cukry, dozrávání se celkově opožďuje a hlavně u modrých odrůd se tak netvoří barviva. To je spojené právě s extrémním teplem,“ popisuje vinař František Bílek z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

„Aktuálně ve vinici vidíme, že rozinky určité ranější odrůdy už se začínají vybarvovat. Hrozen je zavřený a za pár týdnu můžeme očekávat u těch ranějších odrůd zaměkání.“

Hroznům neprospívají ani vedra z posledních dnů. Paradoxně totiž brzdí dozrávání – pokud je slunečního svitu přebytek, může tak docházet k zasychání hroznů a listů. „Některé odrůdy jsou velice náchylné, třeba rýnský riesling, u něj může dojít k úžehu, to znamená k úplnému spálení bobulí,“ upozorňuje Dušan Florian z vinařství Baloun ve Velkých Pavlovicích.

„Vinná réva je za těchto podmínek dlouhotrvajícího sucha v permanentním stresu. Spodní voda vlastně není, nebo je jí málo, tudíž vinná réva snadněji podléhá chorobám a škůdcům,“ uzavírá Florian.

První burčák bude v prodeji pravděpodobně až v druhé polovině srpna.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio