Na začátku srpna burčák nebude. Hrozny dozrávají pomaleji než v minulém roce
Burčák v prodeji od 1. srpna tak, jak to povoluje zákon, letos nebude. Hrozny dozrávají pomaleji než v minulém roce.
Vinné révě škodí i extrémně teplé počasí, a to i přesto, že má kořeny hluboko a suchu vzdoruje velmi dobře. Částečně zkvašený mošt z tuzemských hroznů tak zájemci ochutnají pravděpodobně až za tři nebo čtyři týdny.
„Netvoří se cukry, dozrávání se celkově opožďuje a hlavně u modrých odrůd se tak netvoří barviva. To je spojené právě s extrémním teplem,“ popisuje vinař František Bílek z Velkých Bílovic na Břeclavsku.
„Aktuálně ve vinici vidíme, že rozinky určité ranější odrůdy už se začínají vybarvovat. Hrozen je zavřený a za pár týdnu můžeme očekávat u těch ranějších odrůd zaměkání.“
Hroznům neprospívají ani vedra z posledních dnů. Paradoxně totiž brzdí dozrávání – pokud je slunečního svitu přebytek, může tak docházet k zasychání hroznů a listů. „Některé odrůdy jsou velice náchylné, třeba rýnský riesling, u něj může dojít k úžehu, to znamená k úplnému spálení bobulí,“ upozorňuje Dušan Florian z vinařství Baloun ve Velkých Pavlovicích.
„Vinná réva je za těchto podmínek dlouhotrvajícího sucha v permanentním stresu. Spodní voda vlastně není, nebo je jí málo, tudíž vinná réva snadněji podléhá chorobám a škůdcům,“ uzavírá Florian.
První burčák bude v prodeji pravděpodobně až v druhé polovině srpna.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rusové na nás vypálili dělostřeleckou salvu, popisuje zahraniční zpravodaj ČT Papadopulos
-
‚Jděte do pr**le.‘ Sochař Černý bránil v televizi své motýly na obchodním domě Máj v Praze
-
Na hory v Česku se vrátila zima. Na Šumavě napadlo přes 30 centimetrů sněhu
-
Kdo sní nejdelší sen? Salvador Daaaaaalí se v ocitl ve smyčce režiséra s vystřelenou imaginací