Na Vsetínsku jsou desítky sesuvných území. Při silných deštích nebo záplavách se mohou dát do pohybu

5. červen 2019 06:39

Starostové na Vsetínsku stále řeší následky květnových přívalových dešťů. Na mnoha místech rozvodněné potoky strhávaly břehy. Zejména v Liptále, Kateřinicích a Hošťálkové.

Bleskové povodně na Vsetínsku pravidelně způsobují kromě záplav také sesuvy. Je to dáno specifickým geologickým podložím tohoto území. Přívalové deště z letošního května nové sesuvy neotevřely. Obce ale například musí opravovat stržené břehy potoků a řek.

Stržený břeh za sebou zanechala blesková povodeň například v Liptále. „Poškození bylo na březích potoka, nejhůře na tom bylo místo, kterému říkáme Na korábku, kde voda strhla břeh až pod silnici. V současné době je to tam uzavřeno. Silničáři to ohraničili dopravním značením,“ popsal nezávislý starosta Liptálu Milan Daňa.

Oprava podle něj potrvá dlouhou dobu. „Jelikož potok je téměř tři metry pod silnicí a břeh je poměrně hodně poškozený. Tedy oprava bude náročnější, odhaduju to spíše na měsíce,“ uvedl Daňa. Lesy České republiky na to zpracovávaly projekt už dříve, protože problém tam byl již delší dobu. Oprava by měla podle starosty stát přibližně deset milionů korun.

Hladiny řek i menších vodních toků v kraji klesají. Výstraha před povodněmi trvá do zítřka dopoledne

Hladiny vodních toků ve Zlínském kraji zvolna klesají

Hasiči ve Zlínském kraji evidují v souvislosti s vydatným deštěm a následnými bleskovými povodněmi od středečního poledne přes 230 zásahů. 

Na samotném Vsetínsku existují desítky sesuvných území, které mapuje Česká geologická služba. A mapový podklad je k dispozici i na internetu. „Teď po těch bleskových povodních, kdy velmi rychle vystoupaly hladiny řek, tak se nám neobjevily žádné nové sesuvy. A ani nemámě povědomí o tom, že by se aktivovaly nějaké stávající,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí vsetínské radnice Jindra Tesařová.

Voda z lesů, luk a polí podle Tesařové stékala velmi rychle. „Takže zaplavila ty nejníže položená území obcí, ale samozřejmě svou silou strhla i některé břehy drobných vodních toků. Je to případ Liptálu, Hošťálkové a Kateřinic, kde některé vodní toky byly také narušené,“ vyjmenovala Tesařová. Vysvětlila zároveň, proč je Vsetínsko hodně sesuvnou oblastí. „Je to dáno podložím, kde Vsetínsko je velmi bohaté na ta rizika sesuvných území,“ vysvětlila.

Nejvíce sesuvů se na Vsetínsku otevřelo po povodních v roce 1997. Nejrozsáhlejší oblast je nedaleko přehrady Bystřička. Zabírá plochu více než dva kilometry čtvereční.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související