Na Vsetínsku a Rožnovsku hrozí v pátek a sobotu sněhové závěje a jazyky, varují meteorologové

27. prosinec 2019 09:48

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí je podle Českého hydrometeorologického ústavu v platnosti pro Vsetínsko a Řožnovsko od pátečních 15 hodin do sobotní půlnoci.

Na Valašsko podle meteorologů v pátek odpoledne a po celou sobotu dorazí sněžení nebo sněhové přeháňky, které mohou působit problémy zejména řidičům. Vydali proto výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí od pátečního odpoledne a do noci ze soboty na neděli.

V pátek bude převážně zataženo až oblačno. „Na Valašsku občas sněžení, na horách i trvalejší. Během dne místy sněhové přeháňky nebo sněžení i jinde, v polohách pod 400 m srážky smíšené nebo dešťové. Nejvyšší odpolední teploty v rozmezí 2 až 5 stupňů,“ uvedl Petr Münster z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Na Valašsku se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Nejnižší noční teploty klesnou na 0 až -3 stupně.
Petr Münster, meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu v Brně

Později při zesilujícím větru a sněhové pokrývce se podle něj v okolí Beskyd budou tvořit sněhové jazyky a na horách závěje. V noci na sobotu pak meteorologové čekají oblačno až zataženo. „Na Valašsku se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Nejnižší noční teploty klesnou na 0 až -3 stupně,“ upřesnil Petr Münster. V okolí Beskyd hrozí tvorba sněhových jazyků nebo závějí.

V sobotu pak bude oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno, spíše ráno a večer. „Zpočátku místy slabé sněžení nebo sněhové přeháňky, postupně srážky ojediněle. V oblasti Beskyd většinou trvalejší sněžení. Nejvyšší odpolední teploty -1 až +2 stupně,“ řekl meteorolog. V okolí Beskyd podle něj hrozí stále tvorba sněhových jazyků nebo závějí.

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Nebezpečné podmínky pro řízení vozidel, některé vozovky mohou být nesjízdné. Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Při jízdě autem nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné. Na horách dodržovat pokyny Horské služby.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související