Na vozíku a přesto s větrem ve vlasech. Vynálezci představili elektrický modul pro vozíčkáře

Vynálezci z Uherského Brodu představovali brněnským studentům modul, který z vozíku udělá trojkolku, která jede až 50 kilometrů v hodině.

Bikedoo  je elektrický modul, který z obyčejného invalidního vozíku udělá tříkolku a usnadní tak pohyb invalidům.

 Vyvine rychlost až padesát kilometrů v hodině a na jedno nabití ujede i sedmdesát kilometrů. Bikedoo je elektrický modul, který z obyčejného invalidního vozíku udělá terénní tříkolku a usnadní tak pohyb tělesně postiženým.

Modul vyrobili otec a synové Dolinští spolu s tatínkovým kamarádem. Teď s vynálezem chtějí na trh. Prototyp si mohli vyzkoušet také studenti Masarykovy univerzity v Brně.

Jednou z nich byla i Marie Slavíková.  „Přece jen mechanický vozík má nějaká omezení. Hlavně v rychlosti. Do kopečka mi musí někdo třeba pomáhat a takhle by to pro mě bylo jednodušší,“ konstatovala po vyzkoušení modulu.

Marie Slavíková testuje Bikedoo.

Pochvalovala si hlavně ovládání, které není složité zvládnout. „Cítím ten vítr ve vlasech, to se mi strašně líbí,“ radovala se.

Vynález studentům Fakulty sportovních studií i hendikepovaným studentům Masarykovy univerzity představil jeden z původců nápadu na výrobu elektrického modulu pro vozíčkáře Marian Dolinský.

Jedním z největších problémů podle něj je, aby podobné zařízení bylo pro vozíčkáře dostupné. „Je to výzva i pro nás, proto se to snažíme doladit i z hlediska výroby, abychom se dostali na co nejnižší cenu,“ vysvětlil.

Zařízení je určené pro všechny aktivní vozíčkáře, bez ohledu na věk. „Všem, kdo byli třeba před úrazem zvyklí třeba jezdit na motorce nebo na kole, vrátí možnost se podobným aktivitám věnovat,“ upřesnil Dolnský s tím, že cena zařízení se pohybuje od 120 do 250 tisíc korun.

Součástí týmu Bikedoo je také Zuzana Jančová a podle ní má už vynález pocházející z Uherského Brodu i první úspěchy.

„Několikrát jsme vyhráli krajské kolo soutěže Rozjezdy a nyní postupujeme do celorepublikového kola,“ upřesnila s tím, že hlasování v tomto kole začíná už v pátek.

Související