Na valašských kopcích se rozhoří svatojánské ohně. Vidět budou na 13 vrcholcích

Svatojánské ohně vzplanou 23. června minimálně na 13 kopcích na Valašsku. První vatra se rozhoří podle tradice na Radhošti, následovat budou ohně na Santově, Portáši, Kohútce, Hutisku, Búřově nebo Zuberském kopci.

Uvedl to dnes pro mluvčí radnice v Rožnově pod Radhoštěm Tomáš Gross.

"Znovuobnovenou tradici pálení svatojánských ohňů v předvečer svátku svatého Jana Křtitele dodrží řada dobrovolníků a organizací také v letošním roce. Pracovníci společnosti Městské lesy Rožnov připravili společně s Maticí Radhošťskou na Radhošti vatru," uvedl Gross. Vatra se rozhoří mezi 21:15 a 21:30.

Součástí letošních svatojánských ohňů na Radhošti bude také dobová rekonstrukce návštěvy prezidenta T.G. Masaryka, který na svatojánské ohně na Radhošti přijel v roce 1928. "Součástí programu, který je pro tuto událost připraven, je mimo jiné znovuodhalení pamětní desky při příležitosti této návštěvy, také koncert Zašovského chrámového sboru, cimbálové muziky Javořina a zpěváka Františka Segrada," uvedl mluvčí.

Kdo jsou Valaši a proč Valašsko? Mezi kopci a loukami zjišťujeme vše o zajímavých místech kraje

Dřevěné stavby v muzeu v Rožnově

Hranice Valašska se nedá úplně přesně stanovit. A teorie o masovém příchodů Valachů z Rumunska se nezakládá na historických faktech.

Po zapálení ohně na Radhošti by měly následovat další v Malé Bystřici na Santově, ve Valašské Bystřici v Búřově, Polomci, Jaseníkách a Kyčeře, ve Velké Lhotě u Malíků, v Hutisku-Solanci na Zákopčí u Jurků a v Poskle u Slováků.

"Také ve Stříteži, Vidči, Karolince nebo na hřebeni Javorníků u hotelu Portáš a hotelu Kohútka. Vatry budou také ve Valašském Meziříčí a Rožnově," uvedl jednatel rožnovských městských lesů Rostislav Polášek.

Pálení svatojánských ohňů je typickým fenoménem svatojánské noci. Vatry, zapalované na nejvyšších místech v krajině,  symbolicky představují slunce, které je v době letního slunovratu na vrcholu sil. Tyto ohně se pro získání síly přeskakují, zapalují se v nich košťata, kterými se pak krouží a na některých místech se také dříve z kopců pouštěly hořící kola či sudy, symbolizující putující slunce.

Spustit audio

Související