Na ukrajinské zoologické zahrady padají ruské granáty, chybí krmivo. Pomoc přišla i ze zlínské zoo

15. duben 2022 14:15

Zoologická zahrada v ukrajinském Mykolaivu potřebuje, stejně jako ostatní ukrajinské zahrady, hlavně peníze na krmivo pro zvířata. Významně pomohla i sbírka uspořádaná zlínskou zoo.

Nedostatek krmiva pro zvířata a výpadky proudu - to zatím nejvíc komplikuje práci zoologických zahrad na Ukrajině. Díky spolupráci zlínské zoo se zahradou v Mikolaivu, jsme navázali kontakt s tamním vedením. Ředitel Volodymyr Topchy písemně odpověděl na dotazy. Podrobnosti připravili redaktoři Roman Verner a Veronika Žeravová.

Jak nám ředitel z Mikolaieva popsal, potíže mají hlavně na východě země v Charkově, Feldmanském ekoparku, nebo v kyjevské zoo. V demydivské zoo 12 Měsíců zemřeli po ruských útocích tři lidé a uhynula část zvířat. A ještě k Mykolaivu - během války dopadlo na území zoo pět granátů. Jedna ze střepin poškodila elektrické vedení vysokého napětí, druhá prorazila pletivo ptačí voliéry. Ale nikomu se nic nestalo. Zoo už několikrát zaznamenala výpadky proudu. Ty nastaly kvůli poškození elektrické sítě ve městě a regionu po bombových útocích.

Zlínská zoo se připojila k celostátní aktivitě zoologických zahrad. Kolik peněz se podařilo na pomoc ukrajinských zahradám vybrat?

Zdejší chovatelé spojili své projekty se Safari parkem ve Dvoře Králové. Díky adopcím zvířat a přímým příspěvkům se podařilo vybrat půl milionu korun. Jak nám popsal ředitel mikolaievské zoo Volodymyr Topchy, část peněz převedou do Feldman Ecoparku, část – do jiných ukrajinských zoo. Peníze použijí na nákup krmiv. To je to, co v tuto chvíli potřebují nejvíce. Podporu jim poskytly i zoologické zahrady v Praze, Lodži, Berlíně, Varšavě. Tallinnská zoo jim poskytla léky pro zvířata.

Jak situaci zvládají zaměstnanci zoo?

Teď už je podle ředitele v zoo relativní klid, ale někteří zaměstnanci tam i přespávají, když je nebezpečné cestovat domů. Osm pracovníků odešlo přímo na frontu, aby bránili Ukrajinu proti ruským okupantům.

autoři: Roman Verner , Veronika Žeravová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související