Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Co dělat když v přírodě narazíte na zmiji?

18. duben 2015

Jak věříme, máme před sebou krásné jarní sluneční dny, které mnohé z vás vylákají do přírody nebo na své zahrádky. Nedávno jsme upozorňovali na nebezpečná klíšťata, která se už po zimě objevila, ale je tu i další nebezpečí, a to jsou zmije.

V tomto případě dobré rady a ponaučení redaktorce Janě Tomkové poskytl pracovník Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko Petr Kuna.

Zmije obecná je chráněný živočich. A její nebezpečnost je někdy veřejností trochu přeceňovaná.

Ale je pravda, že někdy se může zmije obecná vyskytovat poměrně blízko našich obydlí. Zejména na slunných kamenných terasách, za zahrádkách kde je skalka, nebo kde je spousta úkrytů pod kameny nebo na starých zbořeništích a podobně.

"A majitelé chalup nám pak volají co mají dělat. Většinou to řešíme tak, že náš specializovaný pracovník a zoolog vyjede na takovou lokalitu a poradí přímo na místě co udělat. A v případě, že se mu podaří zmiji zastihnout, tak ji odchytí a převeze někam dál, do lesa, aby se nemohla vrátit", říká Petr Kuna.

"Pokud se ale nepodaří zmiji odchytit, je třeba si dávat pozor pokud se tam ten had vyskytuje opakovaně. Ale nesnažte se to zvíře zabíjet, je to živočich, který se primárně člověka bojí", doplňuje Petr Kuna a dodává:

"Zmije se vyhřívá na sluníčku zejména v jarních měsících. A člověk třeba z neopatrnosti na ni sáhne nebo šlápne. Pak by se mohlo stát, že by třeba uštkla. Ale tyto případy jsou spíše vyjímečné. Je dobré ale mít před zmijí respekt".

Co dělat při setkání se zmijí

Taková laický rada zní, pokud někde hrozí setkání při chůzi lesem se zmijí dupejte. Zmije má totiž vyvinutější smysl pro otřesy než zrak a sluch. Tedy hovor lidí, nebo tleskání, ji nemusí vyrušit. Ale to, že se půda otřásá, to zmije vnímá citlivě.

Zmije (ilustrační foto)

"Je spíš ale potřeba vědět, kde se v přírodě můžeme se zmijí setkat častěji. Určitě to jsou skály a paseky. Je třeba si dávat pozor pokud stoupáme nějakou strmou strání do kopce, nesahat na pařez když nevidíme přesně kam saháme, podívat se nejdřív, zda tam náhodou nemůže něco být", připojuje Petr Kuna.

Dalším místem, kde se mohou zmije vyskytnout jsou železniční náspy. Bývají tu rozehřáté kameny, je to terén holý, zbavený vegetace, to je místo, které zmije vyhledává. Prostě místa, kde se může vyhřívat, kde má klid a v případě ohrožení se může rychle skrýt.

Čtěte také

autor: TK
Spustit audio