Na soše sv. Anežky pro papeže pracoval Daniel Trubač z Polešovic půl roku. Do Říma se vydá v pondělí

8. listopad 2019 14:58

Dílo připomíná 30 let od chvíle, kdy jen pět dní před začátkem sametové revoluce papež Jan Pavel II. svatořečil Anežku Českou v Římě.

Na soše svaté Anežky České, kterou věřící příští týden předají při národní pouti v Římě papeži, pracoval Daniel Ignác Trubač z Polešovic na Uherskohradišťsku půl roku. Její součástí jsou otisky prstů lidí, kteří na vytvoření sochy finančně přispěli. Už v pátek Trubač plastiku rozebere a připraví ji k transportu. „Socha je darem českého národa Svatému otci jako výraz vděku,“ řekl Trubač.

Dílo vzniklo ve spolupráci s jeho přítelem Františkem Ševečkou. Připomíná 30 let od chvíle, kdy jen pět dní před začátkem sametové revoluce papež Jan Pavel II. svatořečil Anežku Českou v Římě. „Že můžu toto dělat a už jsem udělal řadu věcí, je výrazem svobody, o kterou tenkrát šlo. Pro mě je to důkazem toho, že jistým způsobem ta svoboda existuje,“ uvedl akademický sochař.

Je odlita z bronzu, ze stříbra a jsou tam fragmenty skleněných sklíček v barvách národní trikolóry.
Daniel Trubač, akademický sochař

Socha nazvaná Koruna svaté Anežky České je podle něj vysoká téměř 2,5 metru a váží 300 kilogramů. „Je odlita z bronzu, ze stříbra a jsou tam fragmenty skleněných sklíček v barvách národní trikolóry,“ řekl Trubač.

Spodní část sochy zdobí naznačené stuhy s částí otisků prstů dárců, další z nich otištěné na papíře vloží sochař do těla plastiky. Nechybí nápisy Humilitas, Caritas a Victoria, tedy Pokora, Láska a Vítězství, nebo provaz se třemi uzly symbolizující řeholní povolání. V horní části sochy si lze přečíst slova básně Jaroslava Seiferta, kterou památce svaté Anežky věnoval. Vrcholek díla tvoří koruna, jeden z atributů světice. Celá socha je koncipována jako relikviář, schránka pro relikvii se nachází pod korunou.

Daniel Trubač se sochou sv. Anežky

Z vyhlášené celostátní sbírky se podaří zaplatit nejen sochu, ale zbývající část peněz předají věřící papeži jako dar pro chudé. Každý dárce navíc dostane pamětní medaili s portrétem svaté Anežky. Podle Trubače se díky sbírce podařilo získat přes dva miliony korun. Pouť do Říma se skuteční 11. až 13. listopadu. Kardinál Dominik Duka v říjnu ČTK řekl, že očekává účast zhruba 3000 poutníků.

Kanonizace Anežky Přemyslovny se 12. listopadu 1989 v Římě účastnilo až 10 tisíc Čechů, jimž úřady v rozporu s dosavadními zvyklostmi umožnily cestu do Itálie. Poutníky vedl kardinál František Tomášek a bohoslužbu přenášela Československá televize. Svatořečení Anežky bylo následně považováno za předzvěst listopadových událostí.

Svatá Anežka je nejen symbolem české státnosti, ale také odpovědnosti státu vůči nemocným, starým, sociálně slabým a vyloučeným, a v neposlední řadě symbolem milosrdenství. Nejmladší dcera českého krále Přemysla Otakara I. se mohla stát partnerkou několika významných evropských státníků, místo toho ale zvolila dobrovolnou chudobu a péči o potřebné. Proslula milosrdenstvím a již současníci ji pro její dobrotu označovali za svatou.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související