Na Slapské přehradě jsou sinice, většina dalších přírodních koupališť má velmi dobrou kvalitu vody

24. červen 2022 07:48

Většina středočeských přírodních koupališť má velmi dobrou kvalitu vody, v Županovicích a Živohošti na Slapské přehradě hygienici koupání nedoporučují citlivým lidem kvůli výskytu sinic. Vodu na ostatních místech v regionu hodnotili stupněm jedna nebo dva na pětistupňové škále, je tedy vhodná ke koupání, respektive má mírně zhoršené vlastnosti. ČTK to řekl vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální pro okres Příbram Luboš Mandík.

Stupněm tři, který označuje zhoršenou jakost vody nevhodnou ke koupání pro vnímavé jedince, vyhodnotili hygienici koupaliště Županovice a Živohošť na Slapské přehradě. Voda není kvůli sinicím vhodná pro citlivé lidi, mezi které patří děti, alergici či těhotné ženy. "Byly velmi horké dny a Slapy jsou na to náchylné, je to první vlna sinic, která by měla v červenci pominout," řekl Mandík.

Lidé by se měli po koupání v těchto koupalištích osprchovat. Na stupni dva s mírně zhoršenou vodu jsou písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, koupaliště Jureček v Říčanech u Prahy a koupaliště Vyžlovka u Prahy. Koupání na těchto místech není podle Mandíka zdravotně závadné, voda má pouze sníženou průhlednost. Středočeští hygienici hodnotí kvalitu vody na 22 přírodních koupalištích, v dalších to dělají jejich provozovatelé. Hodnocení z pondělí zveřejnila krajská hygienická stanice na webu.

autor: Von
Spustit audio