Na sjezdovkách už je bílo. Začátek lyžařské sezóny závisí hlavně na počasí

29. listopad 2018 06:10

Majitelé některých vysočinských sjezdovek se pustili do zasněžování. Využili prvních silnějších nočních mrazů, aby si nadělali sníh do zásoby.

„V tuhle chvíli v Lukách zasněžujeme jako testovací provoz, kvůli inovacím v technologiích a na Křemešníku už zasněžujeme na plný obrátky,“ ukazuje na spuštěná sněžná děla Petr Vaněk, který spravuje právě sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku.

„V obou střediscích sněžíme do zásoby s tím, že vlastně příští týden, kdy se má oteplit, se budeme snažit nějak přežít,“ dodal.

Oteplení

Následující týden má totiž přinést oteplení. Podle současné předpovědi mají teploty vystoupat až k deseti stupňům. Do té doby chce Petr Vaněk nadělat co nejvíc sněhu. V polovině prosince by totiž na Křemešníku i v Lukách rád zahájil sezonu. „Tím, že jsme před nějakou dobou postavili tu čtyřsedačkovou lanovku, tak se nám sem lidi začali vracet. Hodně nás vyhledávají rodiny s dětma, kde pro ty rodiče je dřina sjet to vůbec dolů, tak si cestou nahoru hezky odpočinou a pro děti je to takový nevšední zážitek.“

Šacberk u Jihlavy

Sněhová děla ale nezapnul jenom Petr Vaněk. Umělý sníh už pokrývá i sjezdovku Šacberk. Podobně jako ostatní museli i tady techniku trochu modernizovat, vysvětluje provozovatel areálu Pavel Havlíček: „Samozřejmě, jako každý rok, se posouváme s umělým sněhem dál a dál. Obměnili jsme zařízení, tak abychom čelili těm nepříznivým zimám, který nám stále víc komplikují život a stejně tak i šetrnější k životnímu prostředí, hluku, hygieně obecně.“

I podle Pavla Havlíčka teď ostrý začátek sezony závisí především na počasí. Přesný termín zahájení tak zatím nezná ani on sám.

Zda první umělý sníh na sjezdovkách vydrží, se ale teprve uvidí.  Kromě vyšších teplot mu totiž mohou paradoxně ublížit i třeba nadšení sáňkaři. Umělý sníh totiž podle vlekařů potřebuje pár dní odležet, než se začne využívat a předčasné zimní dovádění ho tak může zničit.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související