Na Seči vyrostl ledopád, který zdobí skálu pod hradem Oheb

29. leden 2019 10:15

Ledopád v Seči na Chrudimsku se nedá přehlédnout. Přímo u cesty přes přehradu zdobí skalní stěnu mohutné narezlé krápníky a formace ledu. Na zvláštní pohled si museli lidé počkat několik tisíc let. Tak dlouho trvalo, než skála dostatečně a tím správným způsobem popraskala.

Skálu, na které stojí hrad Oheb, pokrývá ledová vrstva. „Ledový vodopád by se to dalo nazvat. Jsou to krápníky různých tvarů a velikostí. Místy kulaté, místy špičaté, někde už opadané,“ říká Jan Doucek z Národního geoparku Železné hory.

Ledové formace mají narezlou barvu

„Mají co dočinění s geologií a jsou s ní úzce propojeny, protože ta skála, která je nad námi, je poměrně mohutná a dešťové srážky, které spadnou v její horní partii, pak prosakují skálou a díky jevu, kterému říkáme puklinatost, ta voda vytéká na povrch a v případě, že jsou optimální klimatické podmínky, to znamená mráz, pak ta voda vytváří krásné ledové úkazy.“

Čtěte takéVIDEO: Ledová atrakce na Seči vydrží jen pár týdnů

Voda nestéká po skále, jak by se mohlo zdát. Nad skalou se vsákne a jak prosakuje dolů, vytéká jednotlivými skalními puklinami. Podle Doucka váží ledopád několik metráků.

Rampouchy by měly vydržet na skále až do jara, ale trvanlivost záleží na teplotních podmínkách. „Když se podíváte na tu stěnu, tak je odvrácená od slunce, to znamená, že možnost, že by ty krápníky byly roztaveny slunečním svitem je v tomhle případě minimální,“ uzavírá geolog.

Podobné ledové vodopády můžete najít také v Hedvičině údolí pod Lichnicí.

Související