Na pohovce Jožky Kubáníka: O zpívání

Dokud se zpívá, ještě se neumřelo! V sobotu 9. dubna 2022 byla na rozhlasové pohovce řeč o zpívání. Prvním hostem byl bronzový slavík Richard Krajčo, pozvání přijal i učitel uherskohradišťského gymnázia Jakub Tomala, který založil pěvecký sbor Viva La Musica a hraje a zpívá i v cimbálové muzice Cifra.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O zpívání

Stalo se to před mnoha lety. Ve Slováckém divadle jsme tenkrát uváděli muzikál Kdyby tisíc klarinetů a mě napadlo oslovit hvězdy slavného filmu, aby na snímek zavzpomínaly a vzkázaly pár slov svým kolegům do Hradiště. A shodou okolností jsem se v té době dostal na generální zkoušku předávání Českých lvů, kterých se účastnila i naše pěvecká esa - Karel Gott a Eva Pilarová, tedy dvě ikony, které ve filmu zářily a samozřejmě jsem za nimi hned běžel.

„Co bych vzkázal do Hradiště?” opakoval moji otázku v pražské Lucerně zlatý slavík a přemýšlel nad odpovědí. „Aby zpívali rádi. V tom je celé kouzlo. Když zpíváte s láskou a s chutí, jde to všechno samo,” usmíval se a zajímal se o detaily připravované inscenace. „Jestli byste chtěli celý rozhovor s Karlem, tak napište jeho tajemníkovi,” zaslechla náš hovor Eva Pilarová. „Počkejte, dám vám na něj telefon. On to často celé vymyslí a Karel to jen schválí, má toho strašně moc,” mrkala na mě a sama se zasnila: „Klarinety jsme měli rádi, vystřelily nás do první ligy a byl to tenkrát zázrak, všichni si ty písničky zpívali,” vzpomínala na film z roku 1965 plný hitů divadla Semafor. „A těch dopisů! Některé mám dodnes schované,” usmíval se. „Dopisy musíte dostávat i dnes, ne?” zajímalo mě. „Dnes mi chodí úplně bizarní psaní,” zasmála se interpretka slavného hitu Je nebezpečné dotýkat se hvězd. „V listopadu mi napsal třeba pán, že se blíží Vánoce a prý mám doma ve skříni určitě spoustu šatů, které nenosím a že jeho žena má přibližně stejnou postavu, tak jestli bych jí některé mohla poslat, že si udělají hezkého Ježíška. Já jsem si řekla,” pokračovala paní Pilarová, „že to musí být nějaká kulišárna od některého vtipálka, vždyť mám jen šaty s flitry, co v nich zpívám na koncertech a džíny, ve kterých běžně chodím.” „Takže jste žádné neposlala,” odtušil jsem. „Neposlala. Ale v lednu mi od pána přišel další dopis. Stálo v něm ‘ty krávo, ty svině, zkazilas nám svátky’,” smála se Eva Pilarová a nakonec dodala: „Tyhle věci jdou mimo mě. Nejradši na světě zpívám.”

A tak jsem si při vzpomínce na dávný zážitek z pražské Lucerny řekl, že si na další Pohovce o zpívání popovídáme. Je mi líto, že si na ni nemůžu pozvat ani pana Gotta, ani paní Pilarovou, ale aspoň si od nich zahrajeme písničky. A na koho se tedy tentokrát můžete těšit? Prvním hostem bude bronzový slavík a blízký spolupracovník Karla Gotta Richard Krajčo. A jako druhého přivítám učitele uherskohradišťského gymnázia Jakuba Tomalu, který založil pěvecký sbor Viva La Musica, a protože hraje a zpívá i v cimbálové muzice Cifra, pozve nás na natáčení Pohovky s diváky do Slováckého divadla 11. dubna, kde bude hostem herec a zpěvák Jiří Hejcman a také zpěvák a hudebník Ondřej Brzobohatý. Protože dokud se zpívá, ještě se neumřelo…

Těším se na ně i na vás.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související