Na pohovce Jožky Kubáníka: O vzpomínání

12. listopadu byla na rozhlasové Pohovce řeč o vzpomínání. Prvním hostem byla ředitelka Alzheimer Home Zlín Pavla Budošová, pozvání k rozhovoru přijal i herec, režisér a spisovatel Jan Kačer.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O vzpomínání

Zeptali se mě nedávno z jedněch novin, jaký mám vztah k improvizaci, mně zazářila očka a rozpovídal jsem se o tom, že improvizují moc rád, že miluji ty nečekané situace, kdy je něco jinak, než napsal autor a svěřil jsem se i se svou improvizační teorii: máte domeček uprostřed lesa - to je pevný text, který vymyslel autor. A pokud to okolnosti dovolí, vydáte se na procházku. Někteří herci jdou jen tak na zahrádku, obhlédnou důvěrně známe kytičky a šup zase zpátky. Moc daleko se zkrátka nepouštějí, protože se bojí, že by zabloudili. Jiní zase naopak utíkají do lesa co nejhlouběji, užívají si neznámá místa, pozorují, jak rostou houby, poznávají zvířátka, ale vždycky musí trefit zpátky. Jakmile totiž nevíte, kde máte svůj domeček, jste ztraceni a ztracení jsou s vámi i diváci.

A pak si tuto moji úvahu přečetli mí kolegové z divadla a smáli se, až se za břicha popadali a přišli za mnou se slovy, že moje improvizace není touhou vydat se za novým dobrodružstvím, ale úplně obyčejnou neznalosti textu. Že jsi zkrátka nepamatuju, co autor napsal a vymýšlím si, co mi slina na jazyk přinese. Bránil jsem se, ale marně. Až potom jsem se dozvěděl, že inspicient občas při představení hlásí, ať jdou herci na jeviště rychleji, protože jsem se pustil na procházku a nikdo neví, jestli se vrátím zase zpátky.

To mě ale vedlo k zamyšlení, jestli jsem na tom dobře s pamětí. Protože si uvědomuji, že nejenom že si nepamatuju texty, ale nepamatuji si ani některé lidi a nepamatuji si ani to, co jsem měl k obědu. A tak mě napadlo, že si o vzpomínání a zapomínání popovídám na mé rozhlasové pohovce. Jako první na ni usedne Pavla Budošová, která je ředitelkou Alzheimer Home Zlín a jak název napovídá, pečuje s kolegy o lidi, které postihla zlá nemoc mozku a o paměti ví své. A po ní přivítám velkou legendu českého divadla a filmu. Herec, režisér a spisovatel Jan Kačer zažil všechny velké herecké osobnosti posledních padesáti let a moc rád na ni vzpomíná. Bude mi potěšením, když zavzpomíná i se mnou a třeba se dozvím i o někom, kdo improvizoval stejně rád, jako já.

K poslechu Vás srdečně zve Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související