Na pohovce Jožky Kubáníka: O vzletech a pádech

V sobotu 16. dubna 2022 byla na rozhlasové pohovce řeč o vzletech a pádech. Pozvání přijal špičkový choreograf Martin Dvořák a jako druhá na rozhlasovou pohovku usedla vynikající herečka Regina Rázlová. 

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O vzletech a pádech  

Objevil jsem v televizi pořad, který se jmenuje Letecké katastrofy a děkuji osudu, že jsem je zhlédl až teď, jinak bych nikdy nikam neletěl. Popisuje totiž hrůzné příběhy, které se staly v letadlech a vy si samozřejmě hned říkáte, co byste dělali, kdybyste na jejich palubách seděli vy. A mně se okamžitě začaly vybavovat mé vlastní letecké zkušenosti.

Tak třeba předloni, když jsem se vracel z Milána. Radar hlásil slunné počasí, tak jsem byl v klidu, že nás nečekají turbulence, ovšem jen do chvíle, kdy se uprostřed letu ozval z amplionů nad hlavami tón, který signalizoval promluvu někoho z posádky, a taky že ano. „Dámy a pánové, hoří,“ uslyšel jsem a v tu chvíli bylo všechno krásné mého života zapomenuto a upadl jsem do polobezvědomí. „Proboha, to se nemůže stát, vždyť máme kapitána, ten nás v tom nenechá,“ uklidňoval jsem se z posledních sil, hlas ovšem pokračoval: „Dámy a pánové, hoří vám kapitán.“ To už jsem byl úplně v koncích a vybavoval jsem si školení bezpečnosti práce, které máme každý rok v divadle, a přemýšlel jsem v panice, kde je v letadle tak asi hasicí přístroj a jestli bude dobré použít na kapitána ten pěnový, nebo pískový. Pak se ale stalo něco, co mě z té hrůzy vysvobodilo, a to vzpomínka na učitele jevištní mluvy Pavla Leicmana, který nám, začínajícím hercům, kladl na srdce: „Mluvte za každých okolností sro-zu-mi-tel-ně.“ A došlo mi, že pán z kokpitu na hodinách nebyl, že úplně obyčejně, jak říkáme my u divadla, šumluje, tedy, že nemluví zřetelně a že nám sděluje: „Dámy a pánové, hovoří k vám kapitán.“

A tak jsem si při této vzpomínce řekl, že se vzletům a pádům budu věnovat na mé rozhlasové pohovce. Ale nebojte se - o letadlech nepadne ani slovo, blíží se totiž dovolené a to by nikdo z vás nikam nevyrazil. Vzlety a pády totiž můžeme zažívat i mimo palubu dopravního letadla. O tom, jak létají i padají tanečníci nám povypráví špičkový choreograf se zkušenostmi z našich nejlepších scén včetně Národního divadla Martin Dvořák a jako druhou přivítám vynikající herečku Reginu Rázlovou. I ona má za sebou vzlety a pády a mnoho postav s životními karamboly i vytvořila.

Těším se na ně i na vás.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související