Na pohovce Jožky Kubáníka: O vyjednávání

V sobotu 12. března 2022 byla na rozhlasové pohovce Jožky Kubáníka řeč o vyjednávání. Prvním hostem byl profesionální vyjednavač Radim Pařík a po něm diplomatka a politička Magda Vášáryová.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O vyjednávání

Mám kamaráda Jarka, je to svérázný kluk, který byl zaměstnaný u počítačové firmy, ale on se už několik měsíců cítil finančně podhodnocený, a tak se rozhodl změnit to a objednal se u vedení společnosti, kde chtěl své požadavky na zvýšení platu rázně vyřešit. „Nemysli, není to jen tak, musím se na takové důležité jednání připravit a zahrnout protistranu tolika argumenty, že nebude vědět, jak reagovat a já vyhraju,” maloval si blížící se schůzku, na které chtěl dosáhnout dvojnásobku stávajícího platu. „Není to trochu odvážné?” zeptal jsem se a okamžitě se mi dostalo odpovědi, že není. „Mám připraveno všech pět fází vyjednávání - tedy přípravu, volbu strategie, začátek vyjednávání, průběh a konec. Všechno z příruček, všechno ověřeno profesionály,” pokračoval. „Co se stane, když na tvé podmínky nepřistoupí?” zajímalo mě. „Je mi líto, ale v tom případě už pro tuto firmu pracovat nemůžu,” řekl Jarek sebevědomě a bylo jasné, že si tuhle větu už několikrát opakoval. „A pak se těším na ten úlek a už je slyším, jak budou couvat,” dodal. „Tak to držím place,” usmál jsem se.

Asi za čtrnáct dnů jsme se potkali zase. „Tak jak to dopadlo s vyjednáváním?” byla má první otázka jakmile jsem Jarka spatřil ve dveřích. „Čoveče, to byl fičák, tos nezažil,” rozzářil se kamarád. „Bylo to strašně rychlé. Jen jsem se usadil, hned jsem šéfům řekl, o co mi jde. Oni na sobě nedali nic znát, jen mi jeden z nich položil otázku, jak moc to myslím vážně a co se bude dít, když na moje požadavky nepřistoupí. Na to jsem se nadechl a řekl: ‘Je mi líto, ale v tom případě už pro tuto firmu pracovat nemůžu.’ No a pak se nadechl on a řekl: ‘Tak tedy na shledanou’ a já jsem bez práce. Chce to ještě zamakat na strategii,” dodal bezstarostně a bylo vidět, že jej takové životní karamboly vůbec nebolí a o svoji budoucnost strach nemá.

Možná něco podobného řešíte i vy. Třeba také přemýšlíte, jak byste si mohl říct o zvýšení platu, nebo vás zajímá, jak probíhá zákulisí vyjednávání mezi diplomaty na nejvyšší úrovni. Já bych to chtěl vědět taky, a tak jsem se rozhodl, že si vyjednavače pozvu na další Pohovku. Tím prvním bude Radim Pařík, který patří k vyjednavačské špičce v Česku vyškolený například americkou FBI a těším se, že mi prozradí všechny ty tajné finty, díky kterým nás už nikdy nikdo nedostane. A po něm přivítám Magdu Vášáryovou. Mnozí si ji pamatujete jako krásnou herečku, ale svůj půvab mohla uplatnit také coby diplomatka a politička. Tak tedy na shledanou v sobotu od 15.00 na vlnách Českého rozhlasu Zlín a doufám, že si nás naladí i Jarek.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související