Na pohovce Jožky Kubáníka: O Miloši Kopeckém

V sobotu 3. září 2022 byla na rozhlasové Pohovce řeč o Miloši Kopeckém. Vzpomínali na něj Andrea Čunderlíková a Jaroslav Sedláček.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O Miloši Kopeckém

„Vy krávo nebeská!” Vsadím se, že všichni moc dobře víte, kde tato legendární věta zazněla. Ano, pronesl ji doktor Štrosmajer na adresu paní Dobiášové v seriálu scenáristy Jaroslava Dietla a režiséra Jaroslava Dudka Nemocnice na kraji města. A víte, že ta tři slova v seriálu zaznít neměla? Paní Zázvorková představující neodbytnou zelinářku Dobiášovou mnohokrát vyprávěla, jak se čekalo na natáčení a Miloš Kopecký jako doktor Štrosmajer přemýšlel, jak scénu vyšperkovat. „A asi si vzpomněl na náš krátký manželský svazek,” pokračovala paní Stella „a domluvili jsme se, že na ostré natáčení větu ‘vy krávo nebeská’ řekne. Pan režisér Dudek byl přísný a moc se mu to tenkrát nelíbilo, ale nakonec ji v seriálu nechal a vida, je to jedna z nejúspěšnějších hlášek,” smála se paní Zázvorková a diváci ji odměnili dlouhým potleskem.

Tahle historka se pak při vzpomínání na Nemocnici na kraji města objevovala v médiích pravidelně a přebírali ji i novináři, kolegové herci a fanouškové… Jenomže! Dlouhá a dlouhá léta po odchodu pana Kopeckého a paní Zázvorkové se na totéž novináři zeptali i Magdaleny Dietlové, vdovy po slavném scenáristovi a ta se tak tiše usmála a řekla. „Já jsem tu historku slyšela také a moc se mi to nezdálo, protože vím, jak pan Dudek pracoval a hned jsem se běžela podívat do scénáře a on tu větu Jaroslav napsal. Ona tam byla od začátku. Ale když jsem viděla, s jakou chutí ji paní Zázvorková vyprávěla, tak jsem to nechala být,” dodala.

A já jsem si řekl - byla to jen fantazie milované herečky, nebo věděla, že si Miloše Kopecký rád mění texty scénářů? A byl Miloš Kopecký potěšený, že si většina diváků vybaví právě doktora Štrosmajera, nebo by byl radši, kdyby jej obdivovali za Harpagona, či Richarda III., které vytvořil na divadle? A proč někdy pan Kopecký vůbec nebyl schopný pracovat? Rád se na to všechno zeptám mých hostů i proto, že před pár dny to bylo sto let od narození oblíbeného herce. A kdo usedne na moji první poprázdninovou rozhlasovou Pohovku? Prvním hostem bude hlavní dramaturg Filmového centra České televize Jaroslav Sedláček a po něm si o Miloši Kopeckém popovídám s představitelkou nemluvné sestry Iny ze seriálu Nemocnice na kraji města Andreou Čunderlíkovou. Protože pana Kopeckého obdivovala, jsem přesvědčený, že tentokrát se rozpovídá…

Doufám, že i vy přisednete na mou rozhlasovou pohovku k pohodovému sobotnímu povídání. Těším se na vás.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související