Na pohovce Jožky Kubáníka: O kouzelnících

V sobotu 26. března 2022 byla na rozhlasové pohovce řeč o kouzlech a kouzelnících. Prvním hostem byl profesionální kouzelník Jiří Hadaš, pozvání přijal i scenárista a režisér Zdeněk Zelenka, který je podepsaný pod kouzelnými pohádkami Nesmrtelná teta, Rumprcimprcampr a dalšími.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O kouzelnících

Už jako malého mě fascinovala kouzla, kouzlení, kouzelníci. A jednou v létě, byl jsem zrovna u babičky na prázdninách, se z místního rozhlasu ozvalo: „V sobotu odpoledne přijede do naší obce kouzelník, jsou zváni děti i dospělí.” Skoro se mi tenkrát zastavilo srdce a běžel jsem za babičkou, abych ji poprosil o deset korun na vstupné a byl jsem štěstím bez sebe, že se mi splní sen poznat opravdického kouzelníka. Těšil jsem se, že na vlastní oči uvidím, jak pilou přeřízne asistentku a jí se nic nestane, nebo že ji zavře do krabice a ona pak bude mít břicho tam, kde mají jiné paní hlavu a představoval jsem si také, že možná nechá zmizet i kulturní dům.

V sobotu jsem nemohl dospat a byl jsem snad na místě, kde se celé kouzelnické vystoupení odehrávalo, úplně první. Postupem času se zaplnila i všechna ostatní sedadla a pak se setmělo a přišel on. Skoro dvoumetrový kouzelník oblečený do lesklého fraku a s nezbytným cylindrem na hlavě, k tomu hrála tajemná hudba a já jsem vzrušením nemohl ani dýchat. A tím to tak skončilo. Hned první kouzlo se mu totiž moc nepovedlo, protože holubice vyletěla z hedvábného šátku dřív, než měl v plánu.

Pak sice zvládnul několik hezkých triků s kartami, ale kovové kruhy mu dvakrát vypadly z rukou, a když začal z hlediště vyvolávat dobrovolníky, já jsem se začal krčit do sedadla a bál jsem se, že pozve na jeviště i mě. Ta představa, že mě bude chtít začarovat třeba v králíka a nepovede se mu to a já už navěky zůstanu v podobě Boba či Bobka, mě znervózňovala natolik, že  jsem se těšil na konec. Dočkal jsem se asi po hodině, a když jsem odcházel zpátky k babičce, zaslechl jsem i dospělé diváky, kteří tomu samozřejmě rozuměli daleko víc, než já, jak si mezi sebou říkají, že to teda byla pěkná blbost. Od té doby jsem žádného kouzelníka naživo neviděl, ale někde hluboko ve mně ten obdiv k nim zůstal.

A tak jsem si řekl, že si ty, kteří umí opravdová kouzla, pozvu na moji rozhlasovou pohovku. Kdo to bude? Jako první na ni usedne Prezident českého magického svazu Jiří Hadaš a tajně doufám, že mi třeba prozradí, jak přeříznout asistentku, aniž by se jí cokoliv stalo a jak to jeho kolega Copperfield dělal, když nechat zmizet třeba Eiffelovu věž. A druhým hostem bude scenárista a režisér Zdeněk Zelenka. Ano, právě ten, který je podepsaný pod kouzelnými pohádkami Nesmrtelná teta, Rumprcimprcampr a dalšími. Takže čárymáryfuk…

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související