Na pohovce Jožky Kubáníka: O jedlících

V sobotu 26. února 2022 si Jožka Kubáník na rozhlasové pohovce povídal se svými hosty o jedlících.  Prvním hostem byl Radim Dvořáček, který drží český rekord v pojídání švestkových knedlíků a jako druhého jsme přivítali Romana Hadrbolce, který vařil pro hvězdy - například pro Jacka Nicholsona nebo Cher. 

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O jedlících      

Bylo to před časem v pořadu Sama doma, kam jsem byl pozván, abych vyprávěl, jak se mám a čemu se zrovna věnuju. „A zatímco Josef bude odpovídat na vaše dotazy, my se přesuneme do naší improvizované kuchyně, kde budeme vařit jáhly a pohanku,” oznámila na konci mého prvního vstupu moderátorka divákům a já jsem se nad jáhlovou a pohankovou kaší otřásl hrůzou, protože uznejte, že biftek, grilované speciality, nebo krevetový koktejl zní mnohem lépe.

Za několik minut následoval druhý vstup, kde jsem se rozpovídal o nových inscenacích, které připravuji v divadle a došla řeč i na stravování umělců. „V poklusu, kdy běžíme ze zkoušky do krejčovny a pak rychle na chvíli domů, abychom se za pár hodin zase vrátili na představení, často popadneme to, co je zrovna po ruce, tak se o zdravém jídle moc mluvit nedá,” přiznal jsem a moderátorka pak elegantně svedla řeč k připravovaných pokrmům ve studiu. „Možná je, Josefe, oceníte. Uděláme si je na slano, takže přidáme cibuli…” a víc jsem už neslyšel, jelikož už jen to slovo - cibule mi obrací žaludek. Ano, všichni mi říkají, že se bez ní vařit nedá, já se s nikým nepřu, ale od chvíle, kdy jsem v mateřské školce kousnul do chleba s pomazánkou, kde to byla samá cibule, ji nemůžu pozřít.

To jsem měl ale před sebou ještě jeden vstup a pomalu mi začalo docházet, že se asi blíží katastrofa. Protože ve všech podobných pořadech se na konci moderátoři hostů zeptají, jestli by chtěli tu dobrotu, kterou celé dopoledne šéfkuchař připravoval, ochutnat. Můžu já ale před desítkami tisíc televizních diváků říct, ať se ke mně s jáhly a pohankou, kde je navíc i hromada cibule, ani nepřibližují, protože mé zažívání by mohlo způsobit ve studiu hodně velké nadělení? „Josefe, děkujeme i za další zajímavé povídání,” ukončila poslední vstup sympatická černovláska, aniž bych věděl, co jsme řešili, protože mi ve spáncích bušila krev ze strachu z poslední otázky a taky že jo. „A teď na vás vidím, že byste rád ochutnal specialitu našeho šéfkuchaře. Že se nepletu?” Vytřeštil jsem na ni oči a slyšel se, jak říkám: „Já jsem se už bál, že se nezeptáte. To víte, že si dám rád…” „Ty ses úplně pomátl!” odpovídal jsem si v duchu, a to už se ke mně natahovala ruka s talířem a vidličkou a já jsem viděl usměvavé tváře moderátorky, kuchaře a červené světlo na namířené kameře, čímž bylo jasné, že jsem ve vysílání a každý, do v tu chvíli sleduje jedničku České televize, mě vidí. Zabořil jsem do porce vidličku, nabral na ni malililinkaté sousto, vložil do pusy… a nestačil se divit. Něco tak lahodného jsem už dlouho nejedl. „Ne, nedávejte nikomu dalšímu, já si ještě přidám,” mával jsem na moderátorku hamižně příborem, když se chtěla podělit i s dalšími hosty - pani neonatoložkou, dětským psychologem a babičkou, která ze staré vlny plete dětem loutky. Nakonec jsme se z té dobroty radovali všichni, ale od té doby platí, že dokud neochutnám, nehodnotím.

Jací jedlíci jste vy? Na čem si zaručeně pochutnáte a co dopředu odmítáte? Pojďme si o tom popovídat na mé rozhlasové pohovce. Prvním hostem bude Radim Dvořáček, který drží třeba český rekord v pojídání švestkových knedlíků a jako druhého přivítám Romana Hadrbolce. Možná jste jeho jméno neslyšeli, ale rozhodně je znají hvězdy jako Jack Nicholson, Arnold Schwarzeneger, Paul Newman, Cher a další. Právě pro ně Roman vařil a povypráví nám, co chutná jim.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související