Na pěknú notečku z obýváku Pavla Popelky

15. únor 2023

Tentokrát jsme se pozvali do obývacího pokoje k Pavlu Popelkovi, který se honosí přízviskem Komenský. Tento etnograf, spisovatel, fotograf a hráč na gajdy vám poví mnohé o muzice, ale také o blížícím se festivalu masopustních tradic Fašank ve Strání.

Pavel Popelka se narodil ve Strání. Po maturitě na Střední průmyslové škole strojnické v Uherském Hradišti vystudoval etnografii a sociologii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 1974 pracoval v Muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě. Zde působil mezi roky 1990 až 2015 jako ředitel.

Pavel Popelka se věnoval národopisným výzkumům na Uherskobrodsku a na moravských Kopanicích. Nejvíc ho zaujala lidová píseň, kterou sbíral a dále uváděl v život – a to v roli nezaměnitelného zpěváka a hráče na gajdy.

Byl členem folklorního souboru Olšava a také oživil folklorní soubor ve Strání. Popelka patří mezi zakládající osobnosti festivalu masopustních tradic Fašank, který se koná každý rok ve Strání. Vedle muziky a národopisu se věnuje i fotografování. Je zkrátka renesanční osobností se širokým uměleckým záběrem a také dosahem.

Spustit audio

Související