Na návštěvě v rozhlase. Nahlédněte do zbrusu nových studií Českého rozhlasu Brno

15. březen 2021
Vesele i Vážně o Víkendu

Budova Českého rozhlasu Brno prochází kompletní rekonstrukcí. Její součástí je přesun studií a režie, odkud se vysílají živé pořady nebo třeba zprávy, do nových prostor. Ze zbrusu nového studia v mezipatře budovy na Beethovenově ulici se vám moderátoři poprvé ozvali v dnes v pět hodin ráno.

Přesun studií souvisí s tím, že se rekonstrukce plánovala v době, kdy panovala obava z teroristických útoků. Z bezpečnostních důvodů tedy bylo žádoucí oddělit vysílací pracoviště od zbytku rozhlasové budovy tak, aby se dovnitř nemohl nikdo jednoduše dostat.

Teď, když v souvislosti s pandemií koronaviru čelíme úplně jiným hrozbám, je naopak žádoucí oddělit například hosty, kteří přicházejí do vysílání, od pracovníků rozhlasu. Proto bude zatím platit provizorium, že hosté budou stále chodit do původních studií. Po uvolnění protiepidemických opatření už se ale bude všechno odehrávat v novém prostoru.

Pozná posluchač rozdíl po zvuku? „Ano i ne,“ říká vedoucího technické podpory Českého rozhlasu Jan Městka. „Po technické stránce, doufám, že nepozná. Co se týče barvy zvuku, tak myslím, že akustický prostor a použité mikrofony způsobí to, že posluchač bude mít daleko lepší požitek,“ dodává.

Výhodou nového pracoviště je, že je zcela bezbariérové, do mezipatra se imobilní lidé dostanou výtahem. Jediné čtyři schůdky, které v památkově chráněné budově rozhlasu nešlo odstranit, překonají pomocí schodolezu.

Rušné vysílání

V posledních měsících posluchači mohli z našeho vysílání slyšet vzdálené vrtání a rány. Je to kvůli tomu, že budova rozhlasu prochází rekonstrukcí. Bude nové vysílací pracoviště lépe izolované od těchto rušivých zvuků?

Pravděpodobně to tak nebude. Dělníci totiž zasahují i do svislých konstrukcí a vibrace se tak přenáší celým domem. V současnosti pracují ve 2. a 3. patře, ale zhruba od poloviny května se přesunou do 1. patra, tedy přímo nad vysílací studia. Takže je možné, že ruchy rekonstrukce posluchači uslyší i nadále.

Průběh rekonstrukce rozhlasové budovy na Beethovenově 4 můžete sledovat na našem Facebooku.

Spustit audio

Související