Na náměstí v Počátkách se natáčely Postřižiny. Kašna a vlasy paní sládkové byly ozdobou města

17. září 2018

Také rádi navštěvujete místa, kde se natáčel nějaký film? Tak to vás dnes pozveme do Počátek na Pelhřimovsku na Vysočině. Jeho náměstí si filmaři vybrali jako jednu z kulis slavného filmu Jiřího Menzela Postřižiny. A pokud máte rádi pivo, tak na počáteckém náměstí na něj určitě dostanete chuť při představě, jak si ho tam ve filmu vychutnávala Magda Vášáryová

Palackého náměstí v Počátkách je čerstvě opravené a skutečně vypadá jako kulisa filmu nebo pohádky. Je památkově chráněné jako celek a památkami jsou i některé jednotlivé domy.

Počátky města sahají až do třináctého století. O vzniku jeho názvu kolují dokonce tři pověsti. První hovoří o tom, že se na tomto místě zastavil Praotec Čech, druhá připomíná velký požár, který začal právě v Počátkách. Třetí, oficiální verze se opírá o fakt, že v okolí pramení několik řek, mezi nimi i Jihlava.

Natáčení filmu Postřižiny, jehož se prý dokonce účastnili i místní ochotníci, návštěvníkům asi nejvíc připomene hotel U modré hvězdy, na jehož schodišti paní Maryška vypila pivo na ex. Důležitou kulisou byla i kašna se sousoším Jana Nepomuckého, kolem které paní sládková projela na kole. Dva pánové to ve filmu komentovali slovy: „Tato kašna a vlasy paní sládkové jsou ozdobou města.“ Autorem počátecké kašny je František Baugut, který se mimo jiné podílel na tvorbě Samsonovy kašny na náměstí Přemysla Otakara II. V Českých Budějovicích.

Z krásných domů kolem náměstí stojí za zmínku například ten s číslem popisným dvacet jedna. „Je to rodný dům Tomáše Pešiny z Čechorodu,“ říká vedoucí muzea v Počátkách Marie Filipová.. Byl to slavný dějepisec, který žil na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století, a učil na Karlově univerzitě. V jednom z domů na náměstí se na své cestě do Brixenu zastavil Karel Havlíček Borovský. Jeho návštěvu připomíná pamětní deska.  

Spustit audio