Na krála, matičko, na krála. Nový vlčnovský panovník se poprvé představil, zatím bez růže v ústech

28. leden 2018

Ještě v pánském kroji a bez růže v ústech. Nového vlčnovského krále Martina Darka Frantu poprvé oficiálně představili veřejnosti. Králem už byl přitom i jeho bratr.

Na ramenou Martina včera večer do sálu kulturního domu ve Vlčnově na Uherskohradišťsku přinesli legrúti.

Družina osmnáctiletých Vlčnovjanů hlídala svého krále od příchodu do budovy až po konec plesu. Letos je družina trochu slabší než v minulosti. „Je nás šestnáct kluků a dvanáct holek,“ říká předseda ročníku Robin Indra.

Letošní král Martin, který v březnu oslaví desáté narozeniny, si na plese zatančil s matkou Kristýnou Frantovou. Při tanci podle matky zúročil své zkušenosti ze souboru Vlčnovjánku, do kterého chodil.

Trému nový král neměl. "Kluci ve třídě docela záviděli," říká Martin. V rodině jde už o druhého krále, tím byl i Martinův bratr. „Chtěl být král, tak jsme mu to splnili. On je zlatý,“ říká maminka Kristýna Frantová.

Původ Jízdy králů je podle některých výkladů v dobách, kdy spolu soupeřili chlapci při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem.
Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Najít krále je výsadou mladých mužů, kteří v daném roce mají 18 let. Obcházejí rodiny, kde mají chlapce ve věku od deseti do 12 let a přemlouvají je, aby jim "daly syna za krála".

Po krojovém plese absolvuje král s družinou i Velikonoce či stavění máje.

Vrcholem ale bude poslední květnový víkend a Jízda králů, na kterou do Vlčnova každoročně přijíždějí desetitisíce lidí z širokého okolí i zahraničí. Král pojede v čele průvodu na koni oblečený v ženském kroji a růží v ústech.

Jízda králů je od listopadu 2011 zapsaná na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Představení krále ve Vlčnově
Představení krále ve Vlčnově

Související